Josep Borrell: Voturile și declarațiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale a R.Moldova

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, care este și Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a transmis o declarație cu privire la votul parlamentar împotriva Curții Constituționale. Într-un comunicat al Delegației Uniunii Europene în R.Moldova transmite că: „voturile și declarațiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept”, scrie deschide.md.

Vineri, deputații din partea Partidului Socialiștilor, Partidului Șor și cei din grupul Pentru Moldova au acordat vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curții Constituționale, au anulat numirea, în urmă cu doi ani, a judecătorului Curții Constituționale Domnica Manole și au adoptat o decizie de nerecunoaștere a avizului Curții Constituționale din 15 aprilie 2021 cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului.

„În temeiul Constituției Republicii Moldova, Curtea Constituțională este independentă de orice altă autoritate publică și se supune doar Constituției. Prin urmare, Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale de „gardian al Constituției”, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de deciziile acesteia. Astfel, voturile și declarațiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept”, se menționează într-un comunicat al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

UE reamintește că toți actorii politici din Republica Moldova trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale. Independența Curții Constituționale este vitală pentru asigurarea statului de drept și a mecanismelor democratice – ambele fiind principii fundamentale pe care Republica Moldova și le-a asumat în cadrul Acordului de Asociere UE – Republica Moldova.

Într-un mesaj pe contul său de Twitter, Ursula von der Leyen susține că sprijină eforturile Maiei Sandu de a face reforme și de a asigura respectarea statului de drept.

„Soluțiile pentru depășirea neînțelegerilor politice trebuie găsite în cadrul Constituției”, conchide șefa Comisiei Europene.

Este de menționat că anterior Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o postare pe pagina sa de Twitter, menționa că hotărârile de ieri ale majorității PSRM-Șor în privința Curții Constituționale „reprezintă un atac clar asupra independenţei instituţiei”. Totodată, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, le-a transmis politicienilor de la Chișinău să respecte Constituția.

Amintim că ieri, cu 53 de voturi ale deputaților PSRM și ale celor din platforma Pentru Moldova, din care face parte și Partidul Șor, a fost anulat decretul de numire a Domnicăi Manole în calitate de judecător la Curtea Constituțională. Totodată, cu 56 de voturi, a fost numit în funcția de judecător constituțional Boris Lupașcu.

Ieri-seara Curtea Constituțională a suspendat hotărârile de revocare a Domnicăi Manole din funcția de magistrat al CCM și de numire a lui Boris Lupașco judecător la CCM.

Foto: deschide.md.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture