LIPSA LOCURILOR PENTRU FUMAT

28

Lupta împotriva fumatului este una acerbă, iar fumatul în locurile  publice este interzis conform legii. Lipsa unor locuri recomandate este o intimidare pentru fumători. Studiul Magenta Consulting din 2012, constată ca fiecare a 4-a persoană fumează (24% – zilnic, iar 1% mai puțin de o dată pe zi), consumând aproape 16 țigări pe zi. Locurile populare de fumat sunt neamenajate, unde nu există nici urne pentru gunoi, fapt care duce la dezordine și numarului mare de mucuri de țigări aruncate pe străzi.

Locuri pentru fumat nu există. Acțiunile statului sunt de tip infomațional, care nu dau nici un rezultat pozitiv pentru a reduce cantitatea emanată de fumul de țigară.

Medicul narcolog al Centrului Consultativ Spitalul municipal Bălți, Eduard Nenescu, susține că fumatul provoacă grave probleme de sănătate.

,,Aș vrea să menționez că, de către ,,Organizația Mondială a Sănătății în data de 31 mai se marchează ,,Ziua Mondială fără tutun”. Anul acesta a la fel a fost consacrată ,,Ziua mondială fără tutun” cu genericul ,,Tutunul frânge inima”. Cu toate că populația știe despre dauna consumului de tutun, totuși tinerii, lumea își permit să consume tutun. În anul 2017 în Moldova sa efectuat un sondaj printre populație, de a afla totuși ce știe populația despre daunele tutunului, cu părere de rau aproximativ 86% dintre fumători cunosc la ce poate duce consumul de tutun. Dar 91% au răspun despre ce daune poate aduce tutunul, aceștea au fost nefumătorii. Majoritatea care au răspuns, pot comunica că consumul de tutun duce la cancerul pulmonar. Dar mai puțin au știut că totuși consumul de tutun afectează sistemul cardio vascular.”

Anual în lume se înregistrează 7 milioane de decese, dintre care aproximativ un milion sunt legate de bolile cardiovasculare, un risc al acestei boli este consumul de tutun.  Pe teritoriul Rpublicii Moldova de la 1 ianuarie 2018 conform regulamentului sanitar privind avertismentele de sănătate și etichetarea produselor din tutun, pe pachetele de țigări sunt ilustrate imagini care reprezintă consecințele fumatului.

Cmentariile sunt închise