LOCUL REPUBLICII MOLDOVA ÎN LUME PRIVIND INDICELE CORUPȚIEI

202

Organizația nonguvernamentală Transparency International a dat publicității raportul privind Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) la nivel global.

 

Privind percepţia asupra gradului de corupţie în 2018, Republica Moldova are 33 puncte, cu două mai mult faţă de 2017, astfel în zona Europei de Est și Asiei Centrale, țara noastră devansează Ucraina cu un punct și ocupă locul 11.

 

La nivel global, Moldova ocupă locul 117 alături de Pakistan și Vietnam din 180 de ţări analizate.

 

Raportul Transparency International privind Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) la nivel global analizează corupţia din sectorul public, aşa cum este percepută de mediul de afaceri şi de experţi independenţi din 180 de ţări. Punctajul este unul de la 0 la 100 pentru fiecare ţară, 0 fiind „foarte corupt”, iar 100 „foarte curat”,

 

Danemarca şi Noua Zeelandă ocupă primele poziții la nivel mondial cu 88, respectiv 87 de puncte fiecare. Ultimul loc este ocupat de Somalia cu 10 puncte.

 

Regiunea cu cele mai mari punctaje este Europa de Vest şi Uniunea Europeană, cu o medie de 66 de puncte, iar regiunile cu cele mai puține puncte sunt Africa Sub-Sahariană cu o medie de 32 de puncte şi Estul Europei şi Asia Centrală având omedie de 35 de puncte.

 

Mai mult de două treimi dintre ţări au scoruri de sub 50 de puncte, media globală fiind de 43.

Cmentariile sunt închise