Luxul etalat de prinţul Timka şi oligarhul Plahotniuc în faţa unei ţări umile

În timp ce Republica Moldova pustieşte pe zi ce trece, iar oamenii mor de foame, aduşi la limita existenţei şi nevoiţi să apuce calea străinătăţii, oligarhul Vladimir Plahotniuc îşi etalează fără şovăială luxul pe care şi-l permite. Ştirea despre maşina exclusivistă pe care a primit-o în dar la majorat fiul lui Plahotniuc, Timofei, a căzut ca un trăsnet peste populaţia măcinată de sărăcie şi cu datoria miliardului furat din sistemul bancar pusă pe umeri, iar comentatorii spun că nicăieri în lume o asemenea sfidare a legii şi a bunului simţ nu ar fi tolerată.

În ianuarie a avut loc periplul lui Plahotniuc în Dubai cu acel Airbus A-319, mega luxos, unul dintre cele mai luxoase avioane private. A plecat la Varna cu un avion mai puţin luxos, apoi de la Varna la Sofia mai departe, Airbus A-319 l-a luat de la Sofia şi l-a dus în Dubai, iar cursa a costat între 250-350 de mii de euro. Plahotniuc zboară doar cu avioane private şi face câte 3-4 opriri pentru a nu fi depistat. Deci cu aşa curse individul ăsta poate să ajungă în 2-3 zile la un milion de euro. Dar ce e pentru el un milion de euro, că el îi cumpără de un milion maşină lui fecioru-său”, a menţionat jurnalistul Alex Cozer, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

Dacă s-ar ţine cont cât de cât de lege, eu cred că nimeni şi nicăieri în lume nu şi-ar fi permis să-i cumpere lui fecioru-său maşină de un milion. Aşa ceva nu se poate, există nişte limite. Dar uite că la noi e posibil, sfidând pe toată lumea”, a adăugat moderatorul emisiunii, Val Butnaru.

În context, Liliana Caraşciuc, directoarea Transparency International Moldova, a ţinut să menţioneze exemplul fiicelor preşedintelui american, care duc o viaţă relativ obişnuită, fără a face uz de statutul familiei. „Deci fiicele lui Barack Obama merg la săli publice de fitness şi gym! Acolo chiar este posibilitatea de a chema un antrenor în Casa Albă, dar iată că nu se face acest lucru, se duc de rând cu lumea, pentru că este o politică acolo, să fie în rând cu lumea”, a punctat Caraşciuc.

Fostul preşedinte al Braziliei a primit o locuinţă. Da, luxoasă, dar… o locuinţă. Şi a izbucnit un scandal monstru, toată Brazilia a ieşit în stradă. La noi se construiesc palate, lui fecioru-său maşină de un milion i se cumpără şi nimic nu se întâmplă. În Germania un ministru a călătorit pe banii un businessman şi a fost nevoit să demisioneze imediat”, a adăugat şi analistul politic Anatol Ţăranu.

În aceeaşi ordine de idei, Alex Cozer a mai spus că sfidarea nici măcar nu constă în preţul maşinii, ci în exclusivismul acesteia, etalat cu tupeu. „Maşina aia nu este un simplu Mercedes. E un Mercedes modificat de Mansory, iar Mansory este ceva extrem de exclusivist. Eu chiar să am 10 milioane de dolari, că Mansory mie n-o să-mi facă maşina aia. Ca să înţelegeţi, Mansory face astfel de maşini pentru cei mai importanţi fotbalişti din Naţionala Franţei, de exemplu. Iată unde s-a ajuns, la ce tupeu! Ei vor să epateze exclusivismul acesta, să arate că el merge cu aceeaşi maşină ca şi fotbalistul Karim Benzema”, a spus Cozer.

Источник: jurnal.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture