Mai multe companii aeriene internaționale evită spațiul aerian al Belarusului

Mai multe companii aeriene internaționale, printre care Air France, Lufthansa, AirBaltic, KLM și Finnair, au început să-și redirecționeze zborurile astfel încât să evite spațiul aerian al Belarusului, după incidentul cu avionul aterizat forțat la Minsk la cererea lui Lukașenko pentru a aresta un jurnalist incomod puterii de la Minsk, aflat la bord. Pentru Belarus asta ar însemna pierderi enorme financiare întrucât companiile aeriene plătesc taxe pentru survolarea spațiului aerian, transmite anticoruptie.md.

Mai mulți lideri ai Uniunii Europene au calificat incidentul aviatic de duminică cu nava care traversa spațiul aerian belarus în zbor de la Atena la Vilnius, forțată de un avion militar belarus să aterizeze la Minsk, drept un „act de piraterie” și au anunțat noi sancțiuni împotriva regimului de la Minsk. Ei au recomandat companiilor aeriene să ocolească Belarusul.

SUA, Marea Britanie, Germania, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Republica Cehă și Irlanda au calificat amenințarea utilizării rachetelor aer-aer în legătură cu zborul FR4978, la bordul căruia se afla jurnalistul Protasevici, ca act al terorismului de stat.

Într-un infografic realizat de Radio Europa Liberă se pot vedea cum sunt redirecționate rutele aeriene ca să ocolească spațiul aerian al Belarus.

Autoritatea Aeronautică Civilă de la Chișinău a recomandat operatorilor naționali de zboruri „să efectueze o analiză a riscurilor” în legătură cu survolarea spațiului aerian belarus. Recomandarea a fost difuzată marți. Autoritatea Aeronautică Civilă de la Chișinău nu a anunțat câte dintre zborurile companiilor moldovenști sunt efectuate prin spațiul aerian al Belarusului.

Amintim că un jurnalist din Belarus a fost reținut abuziv, duminică, de către autoritățile guvernului lui Aleksandr Lukașenko, după ce avionul companiei Ryanair, cu care acesta călătorea, a făcut o aterizare neprogramată la Minsk, sub pretextul unei amenințări false cu bombă. Roman Pratasevici a fost luat de polițiști imediat ce avionul, care se afla pe ruta Atena – Vilnius, a aterizat în capitala Belarus.

Foto: anticoruptie.md.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture