Maia Sandu despre ședință de lucru cu echipa Grupului „Agenția Franceză pentru Dezvoltare” (AFD) și agenției „Expertise France”

Am avut azi, împreună cu mai mulți consilieri, o ședință de lucru cu echipa Grupului „Agenția Franceză pentru Dezvoltare” (AFD) și agenției „Expertise France”, care se află într-o misiune de explorare în Republica Moldova. Timp de câteva zile, experții francezi vor examina oportunitățile de sprijin pentru dezvoltarea economică și socială a țării noastre, precum și posibilitățile de susținere a reformelor. Misiunea vine ca urmare a discuțiilor pe care le-am purtat în timpul vizitei de lucru la Paris, în februarie, și a sprijinului exprimat de autoritățile franceze pentru programul de reforme și combatere a corupției pe care l-am propus, scrie pe facebook Maia Sandu.
La discuțiile de azi, am punctat câteva domenii de investiții pe care le consider prioritare pentru țara noastră: lansarea unui program național de împădurire, ce ar reduce efectele schimbărilor climatice asupra agriculturii și vieții oamenilor; consolidarea eficienței energetice a sectorului rezidențial; crearea infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare în comunități; gestionarea deșeurilor; asigurarea securității energetice. Totodată, am solicitat sprijin pentru încurajarea inițiativei private prin susținerea întreprinderilor mici și mijlocii cu instrumente financiare noi, mai ieftine, și acces la consultanță de afaceri.
Pe parcursul zilei, experții AFD și „Expertise France” au purtat și discuții individuale cu consilierii prezidențiali din domeniul economic, energetică, justiție și sănătate pentru precizarea priorităților stabilite mai sus. Misiunea va continua discuțiile și cu reprezentanți ai mai multor ministere, agenții, instituții donatoare, companii private din Republica Moldova, investitori francezi și cu reprezentanții societății civile, până la finele săptămânii curente.
AFD va examina propunerile colectate și va decide asupra unui program de sprijin comprehensiv pentru țara noastră, care ar reprezenta, potrivit experților francezi, „o investiție pe termen lung în relațiile bilaterale moldo-franceze”. O prezență nouă în regiune, AFD va lucra în coordonare cu alte instituții financiare internaționale ce activează în țara noastră.
Lansarea activității AFD în Moldova este esențială pentru crearea noilor locuri de muncă pentru cetățenii noștri și asigurarea unui ritm mai consistent de dezvoltare economică.
Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture