Marcoci: Creditele imobiliare nu trebuie să depășească dobânda de 4%

292

Moldovenii nu-și mai cumpără apartamente cum o făceau acum câțiva ani. Dacă în 2010, concetățenii care munceau în străinătatea, reveneau în țară pentru a investi în procurarea unei locuințe, acum situația a luat o altă întorsătură. Declarațiile au fost făcute de consilierul municipal și antreprenorul Boris Marcoci, în cadrul emisiunii Față-n Față de la BTV.

BORIS MARCOCI, CONSILIER MUNICIPAL,ANTREPRENOR: „Anul 2010, 2011, 2012, 2013-maxim, au fost ani de cumpărare a apartamentelor. Era o oarecare stabilitate. Toți oamenii făceau bani și investeau în apartammente. Din anul 2014 vânzările au scăzut simțitor. Prețurile au rămas aceleași, dar dacă vorbim despre raportul leu-euro, desigur că s-au scumpit. Dacă în 2012 se vindeau apartamentele cu 470 de euro pentru metru pătrat, varianta albă, și erau destul de solicitate, acum, cu un preț de 430 de euro, nu sunt cumpărători.

Salariile mici ale moldovenilor nu le permit nici procurarea apartamentelor în credit. Asta pentru că băncile iau o dobândă prea mare. Boris Marcoci crede, că oamenii ar fi mult mai curajoși, dacă creditele imobiliare ar avea o dobândă de cel mult 4 la sută.

„Rata dobânzii în bănci este mare, în lei-12 la sută, în euro-7 la sută. Un tânăr specialist nu poate să-și cumpere apartament cu așa dobândă. Eu cred că dobânda nu ar trebui să fie mai mult de patru.”

Un alt factor care a dus la declinul vânzărilor de locuințe, este migrația în masă a moldovenilor, a conchis Marcoci.

Cmentariile sunt închise