Despre posibila reluare a contactelor diplomatice între NATO și Rusia și soarta moldovenilor luați prizonieri în Afganistan

Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute reflectate în presa republicană.

Forţele de poliţie kosovare împreună cu cele italiene au arestat patru bărbaţi în Kosovo şi Italia, scrie Jurnal.md.

Aceştia făceau parte dintr-o grupare jihadistă şi intenţionau să comită atacuri în Europa.

Cei patru ar fi făcut propagandă islamistă şi l-ar fi ameninţat inclusiv pe Papa Francisc. Potrivit oficialilor din Kosovo, peste 300 de bărbaţi din această regiune ar fi plecat în Siria să lupte alături de teroriştii Statului Islamic. Totodată, în Italia, autorităţile au efectuat percheziţii în oraşele Brescia, Savona şi Vicenza. Întreaga celulă teroristă era condusă de Imishiti Samet, un membru al reţelei teroriste sunnite Statul Islamic.

De asemenea, poliţia spaniolă a reţinut în oraşul Pamplona un bărbat de origine marocană, care planifica să plece în Siria, pentru a lupta alături de terorişti. Oficialii spanioli au afirmat că suspectul se radicalizase şi adunase materiale de propagandă pe care le distribuia şi chiar încerca să recruteze noi membri.

jurnal.md

Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier a declarat miercuri că se așteaptă la o reluare în curînd a contactelor diplomatice între NATO și Rusia, în pofida tensiunilor dintre cele două părți privind conflictul din Ucraina, relatează DPA.

Germania a făcut mult timp presiuni pentru revenirea la un dialog cu Moscova. Miniștrii de externe ai statelor membre NATO au discutat marți problema, avînd în vedere faptul că se dorește o evitare a incidentelor periculoase precum doborîrea recentă a unui avion militar rus de către aviația Turciei, un stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

Șeful diplomației germane a declarat că miniștrii de externe i-au cerut secretarului general al NATO Jens Stoltenberg să facă pregătirile necesare pentru întrunirea Consiliului NATO-Rusia, care nu s-a mai reunit la nivel de diplomați din iunie 2014.

NATO și-a suspendat orice cooperare practică cu Rusia după anexarea peninsulei Crimeea anul trecut, cu toate că unele contacte politice și militare au fost menținute.

Steinmeier a declarat că se așteaptă ca reuniunile la nivel de ambasadori să fie posibile din nou în curînd.

agerpres.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat împrumutul de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, informează B1 TV.

Şeful statului trimisese acordul spre reexaminare în Parlament pe motiv că “nu există certitudinea continuării procesului de reforme” în statul vecin. De altfel, Iohannis a pus sub semnul întrebării guvernul interimar aflat în funcţie, dar şi corupţia din vârful clasei politice moldovene.

Cererea de reexaminare asupra Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova nu înseamnă o ușă închisă și nici renunțarea la ajutorul pe care îl dăm românilor de peste Prut. A fost singurul instrument juridic avut la dispoziție pentru ca împrumutul de 150 de milioane de euro să fie reportat până după clarificarea evoluțiilor de la Chișinău”, a afirmat Iohannis la momentul respectiv.

Promulgarea ajutorului vine ca o gură de aer pentru guvernul moldovean în condiţiile în care ţara vecină este grav afectată de criza financiară.

deschide.md

La o săptămână de la doborârea elicopterului moldovenesc de către talibanii din Afganistan, soarta moldovenilor luați prizonieri rămâne, în continuare, incertă, transmite Publika.md.

Potrivit autorităţilor de la Chişinău, negocierile pentru eliberarea celor doi bărbaţi rămaşi în viaţă nu au dat niciun rezultat. Totuși, directorul SIS susține că moldovenii au șanse să se reîntoarcă acasă.

Până acum nu a fost stabilită nici identitatea celui de-al treilea moldovean, care a murit în urma incidentului.
La Ministerul de Externe a fost creată o celulă de criză, care poartă, în permanenţă, negocieri cu autorităţile afgane pentru eliberarea ostaticilor.

Aparatul de zbor doborât presta servicii pentru Guvernul Statelor Unite ale Americii.

La bordul elicopterului se aflau 21 de persoane: trei moldoveni, membri ai echipajului, şi 18 pasageri afgani.

publika.md

Conducerea întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” a adoptat decizia de a anula două curse feroviare – Chișinău-Ungheni și Chișinău-Bender, informează NOI.MD.

Conform comunicatului Serviciului de presă al instituției, decizia a fost adoptată în legătură cu fluxul mic de pasageri, ceea ce face nerentabile aceste curse.

Ele au fost anulate la 30 noiembrie.

În același timp, Serviciul de presă al întreprinderii menționează că decizia are un caracter provizoriu, iar cursele pot fi reluate în caz de necesitate.

NOI.MD

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture