Ministerul Agriculturii a pregătit un concept de promovare a produselor autohtone

Potrivit oficialului, prin acest program vor fi promovate produsele în lanțul alimentar scurt.

0

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare are pregătit un concept de program național care vizează promovarea produsului autohton în școli și grădinițe. Despre aceasta a anunțat ministrul agriculturii și dezvoltării regionale, Viorel Gherciu, într-o conferință de presă. Potrivit oficialului, prin acest program vor fi promovate produsele în lanțul alimentar scurt. Sunt vizate nemijlocit achizițiile pentru a asigura școlile și grădinițele cu produse alimentare necesare în alimentarea copiilor. Documentul dat va fi transmis spre aprobare către Guvern, apoi Parlamentului, transmite IPN.

În contextul dat Viorel Gherciu a remarcat că anul 2021 nu a fost deloc ușor, însă au fost obținute recolte înalte la majoritatea culturilor. Astfel pentru prima dată, au fost recoltate peste circa 1,5 milioane tone de grâu, peste 800 de mii de tone de floarea soarelui și se așteaptă o roadă bogată și la porumb, de peste circa 2,5 milioane de tone. Au fost strânse peste 600 de mii de tone de mere și peste 315 mii de tone de struguri.

Mai mult decât atât în acest an, agricultorii au investit în agricultură peste cinci miliarde de lei.La rândul său Guvernul RM a venit cu un suport de peste 1,5 miliarde de lei. În contextul dat la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au fost depuse mai mult de 8500 de cereri. Datorită modificărilor legislative, din 2022 de subvenții vor beneficia și instituțiile de cercetare, cele cu profil agricol și asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare.

Ministrul a notat că a fost prelungit proiectul „Livada Moldovei” până în luna mai  a nului 2023, fiind disponibile circa 60 de milioane de euro pentru modernizarea sectorului horticol. De anul viitor, se introduce noțiunea de „producător micro”. Astfel, și cei care au în proprietate o suprafață de teren de până la două hectare va putea beneficia de subvenții, la fel și producătorii mici cu terenuri până la circa  10 hectare. Totuși, asocierea producătorilor mici și mijlocii rămâne o prioritate pentru a asigura calitatea și cantitatea produsului conform cerințelor pieței locale și internaționale, a subliniat oficialul.

Menționăm faptul că prioritar este și sectorul zootehnic, pentru dezvoltarea căruia vor fi oferite subvenții. În ultimii trei ani, șeptelul de animale a scăzut cu circa 25%, iar producția de lapte a scăzut cu circa14%. Moldova este asigurată cu lapte integral doar în proporție de 71%, cu carne de pasăre – în proporție de circa 68%, cu unt și cașcaval – 58%.

Cât privește sectorul viticol, s-au recoltat 315 mii de tone de struguri, implicit 65 de mii de tone de struguri de masă. Până la data de 15 noiembrie, s-au exportat mai mult de 30 de mii de tone de struguri din roada anului curent. Mai mult decât atât strugurii de masă din Republica Moldova au ajuns și la consumatorii din Canada. Dar piața Federației Ruse rămâne prioritară. În sectorul vinificației, în primele opt luni ale anului curent s-au exportat vinuri de circa 90 de milioane de dolari. Astfel cel mai mult s-a exportat în UE și CSI. Cele mai importante piețe de desfacere a vinului moldovenesc sunt România, Cehia, Polonia, Federația Rusă, China.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture