MINISTRUL JUSTIȚIEI: JUDECĂTORII ȘI PROCURORII VOR PLĂTI PENTRU DOSARELE PIERDUTE LA CEDO

37 de judecători și procurori vor fi acţionaţi miercuri în judecată și vor plăti despăgubiri pentru dosarele pierdute la CEDO. Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei, Vladimir Cibotari într-un briefing de presă.

Ministrul a precizat că funcționarii publicii au încălcat drepturile cetăţenilor, iar pentru a obține prejudiciul integral se va recurge inclusiv la sechestru bunurilor personale.

Ministerul Justiției lansează astăzi, în premieră, acțiuni civile de regres contra persoanelor fizice care ocupă funcții înalte în stat, în special în sistemul judecătoresc, în organele procuraturii, precum și în structurile administrației publice locale ale căror acțiuni sau inacțiuni au determinat încălcarea prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului, iar astfel de încălcări au fost constatate printr-o hotărâre a CEDO sau prin soluţionarea amiabilă a cauzei aflate pe rolul Curţii Europene ori formularea unei declarații unilaterale de către Guvern.”

Ministrul a menționat că astfel de acțiuni vor fi aplicate în raport cu toți care vor avea dosare pierdute la CEDO. În această primă etapă, cauzele reţinute pentru a fi intentate acţiuni în regres se referă la cazuri de violenţă domestică, revizuiri ilegale ale unor hotărîri irevocabile, detenţie preventivă ilegală, protecţia datelor cu caracter medical, judecarea unei cauze în absenţa reclamantului şi altele.

Ministrul Justiţiei a anunţat că lista persoanelor, care urmează să fie acţionate în instanţa de judecată, va fi făcută publică în curând.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture