Moldova este pe locul trei la vaccinare în spaţiul ex-sovietic

„Republica Moldova este pe locul trei la vaccinare în spaţiul ex-sovietic. Pe primul loc se află Azerbaidjanul, cu mai mult de 6% din populaţie vacinată, pe locul doi se află Rusia, cu mai mult de 5% şi pe locul trei suntem noi, cu peste 2% din populaţie vaccinată”, a declarat Ninel Revenco, preşedintele Comitetului Naţional de Experţi în Imunizare.

Ninel Revenco a menţionat că Republica Moldova a fost prima care a primit vaccinuri AstraZeneca prin platforma COVAX, transmite Știri.md cu referire la TvrMoldova.md.
„Şi mai mult, acele vaccinuri Pfizer primite ca donaţie din România sunt tot prin Platforma Covax. La sfârşitul lunii aprilie, este promisiune sigură, avem de primit 48.000 de vaccinuri prin Platforma COVAX”, a spus Ninel Revenco.

Potrivit acesteia, ţări ca Azerbaidjan, Georgia, Armenia, au primit mult mai târziu şi mult mai puţine vaccinuri ca Republica Moldova.

„Vaccinul AstraZeneca este flexibil. Noi vom vaccina rapelul la 8 săptămâni, pentru o mai bună acoperire. O parte din doze vor fi securizate pentru a merge la a doua doză. Promisiunea că vom primi vaccinuri este foarte sigură, aşteptăm şi donaţia din România şi sperăm ca în lunile aprilie şi mai să primi şi alte tipuri de vaccin”, a spus Ninel Revenco.

Ala Tocarciuc, expert internaţional în managementul farmaceutic şi sistemelor medicale, a declarat că ritmul de vaccinare este în creştere, dacă ţinem cont de stocurile existente.

„Dacă am avea stocuri suficiente, ar apărea problema să creştem capacitatea zilnică de vaccinare. Suntem la etapa a doua, este un progres şi, dacă am ajuns să vaccinăm 4.000 de persoane zilnic, nu este rău pentru dimensiunea Republicii Moldova”, a spus Ala Tocarciuc.

Aceasta a menţionat că vaccinurile existente în Republica Moldova sunt insuficiente.

„Dacă am avea vaccinuri suficiente pentru toate preferinţele, s-ar găsi capacităţi logistice pentru ca vaccinarea să se facă mai repede”, a spus Ala Tocarciuc.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture