Natalia Gavrilița, interviu pentru CNN: „După doar 10 zile de război, suntem deja la limita capacităților”

Prim-ministra Natalia Gavrilița a dat un interviu în exclusivitate pentru postul american CNN.

0

Gavrilița a vorbit despre provocările R. Moldova în contextul crizei refugiaților declanșată de războiul din Ucraina. Totodată, Gavrilița a solicitat  comunității internaționale să ofere mai mult ajutor autorităților de la Chișinău și refugiaților care tranzitează țara, transmite agora.md.

„Asistăm la o criză umanitară extraordinară. Deja 230.000 de persoane au trecut granița cu Ucraina în Republica Moldova, dintre care aproximativ 120.000 au ales să stea. 96.000 dintre aceștia sunt cetățeni ucraineni”, a declarat Gavrilița.

Prim-ministra a precizat că această cifră reprezintă 4% din populația totală a R. Moldova care este estimată la 2,6 milioane. „Fiecare al optulea copil din Moldova este astăzi un refugiat”, a adăugat ea.

Șefa cabinetului de miniștri a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a precizat că deși autoritățile de la Chișinău fac tot posibilul pentru a ajuta refugiații, capacitățile acestora sunt deja la limită.

„Noi nu ne-am fi descurcat cu acest flux masiv de refugiați dacă nu ar fi existat această solidaritate fără precedent a cetățenilor. Trei pătrimi din refugiați au ales să stea cu familiile lor. Mulți dintre ucrainenii care au sosit au prieteni sau rude în Moldova, dar sunt și oameni simpli care au invitat familii de ucraineni, să se cazeze în casele lor”, a menționat prim-ministra.

Gavrilița a solicitat  Uniunii Europene să deschidă coridoare la frontieră pentru a ajuta refugiații să se deplaseze mai ușor în alte state, afirmând că „după doar 10 zile de război, suntem deja la limita capacităților noastre. Cred că fluxul de refugiați este mai mare și crește mai rapid decât au arătat prognozele”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture