Noi detalii despre afacerea cu sânge și teste expirate de la Centrul de Transfuzie (VIDEO/AUDIO)

Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) din cadrul Ministerului de Interne MAI) a publicat detalii despre perchezițiile efectuate acum două zile, în comun cu procurorii anticorupție, la Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui. Acțiunile s-au soldat cu reținerea a 3 persoane, inclusiv a directorului Centrului Național de Transfuzie (CNTS) Svetlana Cebotari, scrie Newsmaker.md.

Astfel, potrivit SPIA, începând cu luna februarie 2021, în cadrul cauzei penale, au fost documentate acțiunile ilegale comise de către persoane publice şi persoane cu funcții de demnitate publică, din cadrul CNTS, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, persoane publice din sistemul medical, persoane juridice cu diverse forme de organizare, dar și persoane fizice.

Oamenii legii susțin că bănuiții, făcând uz de atribuțiile şi competențele aferente funcțiilor deținute, au creat condiții pentru înlăturarea obstacolelor legale și logistice pentru organizarea și trucarea unor licitații cu facilitarea agentului economic prestabilit. În urma analizei materialelor cauzei penale, se presupune că, directorul CNTS, Svetlana Cebotari (în trecut ministru al Sănătății în guvernul Filip) a favorizat anumite companii pentru desemnarea acestora în calitate de cîștigători la licitațiile publice pentru consumabile și produse parafarmaceutice.

„În detaliu, în cadrul algoritmului de diagnostic, la prima etapă de triere pentru tehnologia de examinare de laborator a sângelui/componentelor sanguine donate, sunt utilizate teste rapide pentru determinarea Hepatitelor, Sifilis și HIV. Aceste teste rapide, conform procedurii, trebuie procurate prin licitație. Necesitatea testelor este semnificativă, întrucît grosso modo, lunar este necesară o cantitate de peste 25 000 teste”, se arată în comunicatul SPIA.

Așa cum, în Republica Moldova, există puțini distribuitori de astfel de teste, un agent economic a livrat testele necesare primei etape de triere, însă reprezentanții CNTS s-au eschivat de la semnarea actelor contabile, actului de predare primire, facturilor fiscale și altor acte ce ar confirma livrarea testelor în valoare de peste un milion de lei. În consecință, agentul economic a acționat în judecată CNTS pentru eschivarea de la respectarea clauzelor contractuale. În cadrul ședinței de judecată, în rezultatul consultării juristului CNTS, directorul CNTS a prezentat acte false pentru a demonstra utilizarea testelor din rezerva medicală și nu testele agentului economic câștigător.

Astfel, în pofida necesității ireproșabile, persoana bănuită favoriza doar un agent economic și tergiversa procedura de licitație, astfel cauzînd o eventuală circumstanță de stocare a sîngelui și componentelor sanguine netestate cu potențial de expirare și/sau contaminare. De menționat este faptul că, în cadrul perchezițiilor și anume în registrele de validare a produselor sanguine donate, au fost identificate o listă considerabilă de sînge și componente sanguine expirate. Totodată, în cadrul interceptărilor telefonice autorizate, a fost identificată discuția dintre directorul CNTS și un subaltern. În speță, din cauza lipsei testelor anterior menționate, componentele sanguine ale unui donator contaminat cu Treponema Pallidum (agentul patogen al bolii Sifilis) nu au fost testate. Astfel, cetățeanul a donat componente sanguine de două ori, fiind contaminat cu TP.

Subsidiar, în cadrul măsurilor speciale de investigație autorizate, a fost depistată complicitatea bănuitei la prezentarea unei oferte trucate și ulterior câștigul licitației anunțate de către un partener extern al Republicii Moldova. În speță, compania favorizată de directorul CNTS, fiind desemnată câștigătoarea unei licitații organizate de către donatorul extern, urma în decursul a 100 zile, să livreze către IMSP Spitalul Clinic Bălți un aparat de plasmafereză estimat la valoarea de $18 000.

Astfel, pentru a însuși mijloacele financiare de la organizatorii licitației, administratorul companiei a primit cu acordul directorului CNTS un aparat de plasmafereză pentru a fi prezentat donatorului și beneficiarilor în cadrul ceremoniei de donație. Prin urmare, aparatul de plasmafereză, aflat la evidența CNTS a fost prezentat donatorului și instituției medicale, care aparent a reprezentat utilajul achiziționat în urma licitației.

Amintim că Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui, juristul acesteia, precum și un vicedirector al Agenției Achiziții Publice au fost reținuți pe 7 iunie.

Foto: Newsmaker.md.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture