Numărătoarea paralelă Promo-LEX confirmă rezultatele preliminare CEC

Numărarea în paralel a voturilor în municipiul Bălți, efectuată de către Misiunea de Observare Promo-LEX, confirmă rezultatele preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

0

Nicolai Grigorișin, candidat independent la funcția de primar, a acumulat 7.148 de voturi (84,77%), iar contracandidatul său, Nicolae Chirilciuc, de la Partidul „Patrioții Moldovei”, 1.284 (15,23%). Asociația remarcă numărul mare de  buletine de vot declarate nevalabile  –  1.786, transmite IPN.

În cadrul turului doi al alegerilor locale se consideră ales candidatul care obține cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la scrutin.

Astfel la alegerile de duminică, 19 decembrie, în municipiul Bălți doar circa 9,98% (10.218) dintre alegători s-au prezentat la urne, ceea ce pare a fi cea mai scăzută prezență la vot din istoria alegerilor din Republica Moldova, constată Promo-LEX.

Potrivit observatorilor Promo-LEX, secțiile de votare monitorizate s-au deschis și s-au închis regulamentar. Numărarea voturilor de către organele electorale a fost, în general, rapidă și calmă.

Totuși, în una din cele opt secții monitorizate (SV 045), un observator s-a implicat în procesul de numărare, fiind necesară intervenția poliției pentru a calma spiritele. Într-un alt caz (SV 051) membrii BESV nu au întocmit inițial formularul special de numărare a rezultatelor votării, după care procesul verbal, așa cum prevede procedura.

Promo-LEX reiterează necesitatea clarificării prevederilor din Codul Electoral cu privire la organizarea turului doi de scrutin. La Bălți, turul doi al alegerilor locale noi a avut loc în contextul în care anterior Comisia Electorală Centrală a decis suspendarea scrutinului preconizat pentru 5 decembrie. Această hotărâre a fost luată având în vedere anularea înregistrării unui concurent electoral care a admis încălcarea prevederilor legale privind regulile de finanțare a campaniei electorale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture