Numărul plăților efectuate cu cardurile bancare practic s-a dublat

0

Pe parcursul trimestrului III al anului curent, numărul cardurilor aflate în circulație a crescut cu 7,2% față de aceeași perioadă a anului precedent. Iar numărul plăților fără numerar efectuate cu cardurile emise în țară s-a majorat cu 43,3%.La sfârșitul trimestrului III, numărul cardurilor de plată emise în Republica Moldova aflate în circulație a constituit 2,31 milioane, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, transmite  IPN.

După soluția tehnică, cardurile de proximitate au constituit circa 99,9% din numărul cardurilor noi emise pe parcursul trimestrului de raportare și circa 90,5% din ponderea totală a cardurilor în circulație.

Din totalul cardurilor în circulație ce aparțin persoanelor fizice, circa 53,7% sunt deținute de femei. Cea mai înaltă rată a cardurilor active înregistrează categoria cardurilor sociale – circa 79%.

Pe parcursul perioadei analizate s-a atestat o creștere constantă a ponderii cardurilor emise în condiții generale în numărul total al cardurilor aflate în circulație.

Acest fapt denotă predispoziția benevolă a utilizatorilor de a dispune de un instrument de plată fără numerar, necondiționată de necesitatea recepționării anumitor plăți salariale sau sociale

În trimestrul III al anului, cu cardurile emise în Republica Moldova au fost efectuate în total în jur de 7,2 milioane de retrageri de numerar, în valoare de circa 17,7 miliarde de lei, în timp ce numărul plăților fără numerar a constituit circa 26,2 milioane de operațiuni, în valoare de circa 8,3 miliarde de lei.

Pe parcursul anului 2020, operațiunile efectuate peste hotare cu cardurile de plată emise în Republica Moldova au înregistrat scăderi semnificative, fiind puternic influențate de restricțiile de circulație impuse de situația pandemică.

În 2021, trendul operațiunilor s-a redresat, acestea majorându-se în trimestrul III cu 61,4% din punct de vedere numeric și cu circa 56,5% din punct de vedere valoric.

Valoarea totală a fraudelor efectuate cu utilizarea cardurilor de plată emise în Republica Moldova a constituit în trimestrul de referință în jur de 3,2 milioane de lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture