OASPEȚII DIN CLUJ-NAPOCA DESPRE MUNICIPIUL BĂLȚI

Municipiul Bălți a mai pășit o treaptă spre implementarea proiectului Uniunii Europene „Smart City”, un oraş care foloseşte soluţii inteligente şi tehnici moderne pentru a facilita viaţa locuitorilor.

Cu o ședință de lucru la Bălți au venit reprezentanții primăriei municipiului Cluj-Napoca. Vizita are loc ca rezultat al semnării memorandumului dintre primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, cu organizația non-guvernamentală ASSTREIA, prin care ONG-ul își asumă responsabilitatea de atragere a investițiilor străine pentru dezvoltarea orașului.

Prezent la ședință, viceprimarul de Bălți, Igor Șeremet, a precizat că vizita oaspeților din Cluj-Napoca este un pas important pentru stabilirea domeniilor de colaborare, a sumelor necesare, dar și identificarea donatorilor care ar oferi banii sub formă de grant.

Este un rezultat al memorandumului semnat cu asociația obștească ASSTREIA, prin care își asigură angajamentul de a elabora planul de acțiuni privind dezvoltarea durabilă a municipalității, prin atragerea granturilor corespunzătoare. La ultima ședință a consiliului municipal a fost semnat planul și proiectul pilot, adică sectorul numărul 9. Astăzi a fost organizată o ședință de lucru cu reprezentanții primăriei municipiului Cluj-Napoca, privind cooperarea și împărtășirea experienței în domeniul ecologic-urbanistic, spații verzi, precum și în domeniul salubrizării”, a precizat Igor Șeremet.

La rândul său, directorul executiv Direcția Ecologie urbană, spații verzi și salubritate, din cadrul primăriei municipiului Cluj-Napoca, Viorel Pleșa, a declarat că sunt gata de o colaborare strânsă. Potrivit acestuia, municipiul Bălți intârzie în dezvoltare cu cel puțin 25 de ani.

Comparativ cu Clujul, municipiul Bălți a rămas în urmă. Clujul a arăta cam așa acum 25 de ani sau mai mult. Dorim să semnăm acest consorțiu, prin care Clujul este parte integrantă și care alături de municipiul Bălți va beneficia de o anumită sumă de bani, care îi revine conform protocolului”, a adăugat Viorel Pleșa.

Președintele AO ASSTREIA, Svetlana Chesari, a menționat că rezultatele acestui proiect ar putea fi vizibile în anul 2017.

Acuma noi suntem în proces de muncă. Există parteneriate, este consorțiu. Acuma negociem cu fiecare partener. Nu risc să spun o sumă anume, dar pentru întreg consorțiu se va pretinde o sumă de 18 milioane de euro. Noi ne dorim ca deja în luna septembrie să avem verdictul comisiei Uniunii Europene, dacă se alocă banii sau ba. Dacă rezultatul va fi pozitiv, deja în anul 2017 vor fi întreprinse acțiuni concrete”, a afirmat Svetlana Chesari.

Programul Uniunii Europene se numește Orizont 2020. Unul dintre proiecte este – Smart City. Proiectul pilot care va fi pus în aplicare la cartierul numărul 9 va implica amenajare a teritoriului, izolarea termică a blocurilor, elaborarea sistemului e-utilități, reducerea pierderilor de căldură și organizarea spațiului urban.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture