Ofițerii SIS și polițiștii au ridicat 40 de dispozitive de obținere a informației pe ascuns

Persoanele riscă amendă în mărime de la 650 la 850 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau închisoare de până la 3 ani, în toate cazurile cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 3 ani.

0

Ofițerii Serviciul de Informații și Securitate au documentat activitatea a două persoane care, ilicit, comercializau online mijloace tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației, se arată într-un comunicat emis de Poliția Republicii Moldova.

În contextul dat, Serviciul de Informații și Securitate în comun cu Procuratura mun. Chișinău, oficiul Botanica și cu IP Botanica al DP mun. Chișinău a IGP al MAI, au realizat un șir de măsuri și percheziții la domiciliile figuranților. Astfel au fost ridicate 40 dispozitive și accesorii în vederea obținerii pe ascuns a informației. Printre obiectele ridicate s-au regăsit aparate de înregistrare audio/video/foto, sisteme destinate pentru determinarea locului aflării mijloacelor de transport ce utilizează un sistem de satelit de tip GPS și alte obiecte în circuit civil restrâns.

Menționăm faptul că producerea și distribuirea unor astfel de dispozitive creează un șir de vulnerabilități la adresa securității naționale ca urmare a posibilității de obținere neautorizată a informațiilor privind activitatea organelor de ocrotire a normelor de drept, dar și cele privind încălcare gravă a drepturilor omului, în special, dreptul la viaţa intimă, familială şi privată, precum și secretul corespondenței.

Reamintim că:« potrivit art. 3 lit. a), b), a Hotărârii Guvernului nr.100 din 09.02.2009 activitatea de import, export, proiectare, producere și comercializare a mijloacelor tehnice speciale poate fi desfăşurată exclusiv de către două categorii de entități juridice și anume autorităţile împuternicite prin lege să desfăşoare activitate specială de investigaţii, precum și persoanele juridice cu sediul în Republica Moldova, care deţin licenţă de activitate în domeniul vizat».

În cazul în care va fi demonstrată vinovăția figuranților pe dosar, persoanele riscă amendă în mărime de la 650 la 850 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau închisoare de până la 3 ani, în toate cazurile cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 3 ani.

Serviciul de Informații și Securitate atenționează că, producerea, comercializarea sau procurarea în scop de comercializare a mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației, de către persoanele neautorizate poate comporta răspundere penală sau contravențională.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture