OPERAȚIUNEA „GHIOCEL” LA BĂLȚI. ECOLOGIȘTII AU RIDICAT O GEANTĂ CU FLORI

Reprezentanții Agenției Ecologice din Bălți au pornit la vânătoarea de comercianţi, care rup ghioceii din păduri şi-i scot la vânzare. Florile primăverii, alături de albăstrele şi brânduşe sunt incluse în Cartea Roşie, iar colectarea acestora este interzisă prin lege.

În doar câteva minute de la începerea raziei, ecologiștii au depistat și ridicat o geantă plină cu ghiocei în Piața Vasile Alecsandri. Vânzătoarea nu a putut explica proveniența florilor și a fugit de la fața locului. La scurt timp însă a fost surprinsă în alt loc unde își continua activitatea.

În timp ce unii vânzători ambulanți s-au dat în spectacol, alții au dat bir cu fugiții la vederea ecologiștilor.

La alte tarabe, inspectorii ecologici au depistat și ghiocei crescuți în gospodării private. Vânzătorii n-au reușit să demonstreze proveniența plantelor și s-au ales cu o avertizare. Potrivit legislaţiei, cei care cresc ghioceii sau alte plante de primăvara în condiții de casă, în scopuri comerciale, trebuie să dispună de un act permisiv  eliberat de primărie.

Bălțenii spun că nu se prea încumetă să rupă sau să cumpere ghiocei. Ei sunt de părerea, că un astfel de comportament va provoca dispariția simbolului primăverii.

Persoanele care vând şi colectează plante de primăvară, incluse în Cartea Roșie, riscă o amendă de la 50 la 100 de unități convenționale.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture