Pact de neagresiune, propus de PAS mai multor partide

160

Se vor abține de la critici sau atacuri reciproce în spațiul public la adresa partidelor ori a reprezentanților sau exponenților partidelor pe care le reprezintă. Este doar una dintre prevederile unui pact de neagresiune între forțele politice de centru-dreapta care a fost propus de Partidul Acțiune și Solidaritate altor trei formațiuni: PPDA, PLDM, Blocul UNIREA și PUN.

Existența documentului a fost confirmată de serviciul de presă al PAS. Mai mult, PAS spune că Maia Sandu și Andrei Năstase au avut o întâlnire în cadrul căreia au discutat viitorul colaborării dintre PAS și PPDA. De asemenea, documentul pactului a fost remis de PAS tuturor partidelor indicate în document.

De cealaltă parte, membrii Platformei DA sunt de părere că formațiunea pe care o reprezintă a avut mereu o atitudine civilizată în raport cu alte partide.

„Nu avem nevoie de un pact de neagresiune. Din punctul nostru de vedere Platforma DA nu a fost niciodată agresivă. Întotdeauna am fost civilizați, calmi și am tranșat explicit câteva propuneri. În prezent noi și în continuare spunem că relațiile cu PAS sunt normale, lucrative. În Parlament suntem două partide cele mai apropiate. Când spunem adevărul despre cum a fost cedată puterea, nu considerăm că este un act de agresiune. Adevărul e adevăr. El nu poate fi pus sub preș sau sub paravanul unui pact”, a declarat Alexandru Slusari.

Și liderul PPDA, Andrei Năstase, a precizat că ideea pactelor de neagresiune a fost propusă și de alți politicieni din Moldova, anterior, fără ca această noțiune să fie respectată:

„Avem nevoie de un pact de neagresiune atunci când există agresiune. În ceea ce privește Platforma Demnitate și Adevăr, noi mereu am pus mai presus de orice dialogul, compromisul în interesul oamenilor. Despre aceste pacte de neagresiune s-a tot vorbit în spațiul public, dar nu au fost respectate. În perioada campaniei electorale locale din 2019 Dodon a insistat să facem tot felul de pacte care nu a fost respectat”.

În context, serviciul de presă al Partidului Acțiune și Solidaritate a explicat pentru jurnaliștii Agora de ce este nevoie de semnarea unui asemenea document.

„Ținând cont de pericolul capturării instituțiilor statului de către Igor Dodon ca agent de influenţă al Kremlinului și a celui de federalizare a țării în cazul rămânerii acestuia în funcție după 2020, dar și având în vedere că atacurile reciproce între partidele proeuropene îl avantajează pe Igor Dodon în contextul alegerilor prezidențiale din acest an, PAS propune spre semnare un Pact de neagresiune între forțele politice de centru-dreapta”, a menționat Aurica Rusnac-Jardan.

Potrivit documentului, Pactul intră în vigoare la momentul semnării acestuia de fiecare parte și are efecte până la finalizarea alegerilor prezidențiale din 2020.

Vedeți mai jos textul acestuia:

Sursa: agora.md

Cmentariile sunt închise