Până la 10 noiembrie ANRE va stabili noile tarife la gaze naturale

0

Până la 10 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va aproba noile tarife la gaze naturale. Decizia este menționată într-o hotărâre emisă la 4 noiembrie de Comisia pentru Situații Excepționale, anunță Agora.md.

„Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va aproba, până la 10 noiembrie 2021, prețuri provizorii reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public pentru S.A. „Moldovagaz”, se arată în punctul trei al deciziei emise de CSE.

Noile tarife ar urma să fie aplicate din 1 noiembrie prin derogare de la procedurile stabilite în Legea nr.108/2016 cu privire la gazele naturale, Legea nr. 174/2017 cu privire la energetică și Legea nr. 239/2008 cu privire la transparența în procesul decizional.

Amintim că potrivit estimărilor unor experți, tariful la gaz pentru consumatorii finali, ar putea ajunge chiar și la 10 lei pentru un metru cub de gaz. Asta după ce în urma negocierilor dintre Moldovagaz și Gazprom, pentru luna noiembrie a fost stabilit un preț de 450 de dolari pentru mia de metri cubi. De această părere sunt unii experți în energetică.

Precizăm că prețul la gaze pentru luna octombrie cumpărat de Moldovagaz de la Gazprom a fost de puțin peste 790 de dolari, iar tariful a rămas neschimbat – 4,2 lei pentru consumatorii finali.

Contractul între Moldovagaz și Gazproma fost semnat pentru o perioadă de cinci ani.

În prezent, la bursele internaționale, prețul la gaze pentru mia de metri cubi ajunge la aproximativ 1.089 de dolari. Pentru luna decembrie este prognozat un preț de 798 de dolari.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture