Parlamentul a votat crearea Comisiei „Ceaus”. Vasile Năstase a fost ales președinte

Parlamentul a votat astăzi proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Mykola Ceaus. Conform proiectului, crearea Comisiei de anchetă este necesară pentru identificarea soluțiilor în scopul asigurării drepturilor persoanelor aflate pe teritoriul Republicii Moldova, transmite deschide.md.

Totodată, necesitatea constituirii Comisiei de anchetă ține de monitorizarea acțiunilor întreprinse de organele competente în soluționarea cazului. La fel, se urmărește identificarea carențelor din legislația Republicii Moldova.

Potrivit deputaților, unul din obiectivele comisiei de anchetă va fi și colaborarea cu instituțiile de stat ale căror competență ține de soluționarea situațiilor de acest gen. De asemenea comisia va înainta propuneri pentru o elucidare eficientă și rapidă a circumstanțelor, în scopul neadmiterii încălcării grave ale drepturilor omului, dar și a legislației din domeniul penal al Republicii Moldova.

O altă atribuție semnificativă ale acestei comisii ar fi propunerea modificărilor în actele normative, care ar urma să fie aplicate în scopul neadmiterii cazurilor analogice.

Comisia va fi compusă din 9 deputați:

Platforma DA – Vasile Năstase (președinte);
PSRM – Adrian Lebedinschi (vicepreședinte), Grigore Novac (secretar), Fiodor Gagauz;
PAS – Oazu Nantoi;
Partidul „ȘOR” – Vasile Fotescu;
Platforma „Pentru Moldova” – Grigore Repeșciuc;
PDM – Alexandru Jizdan;
„PRO Moldova” – Vladimir Cebotari.

Ex-judecătorul ucrainean Mykola Ceaus, a cărui cerere de azil politic a fost examinată de către instanțele judecătorești ale Republicii Moldova, la data de 3 aprilie 2021, a fost răpit de către un grup de persoane înarmate din centrul Chișinăului, conform informațiilor apărute în spațiul public.

Foto: deschide.md.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture