Pe numele lui Dodon și al Greceanîi au fost depuse două sesizări la PG. Deputați invocă depășirea atribuțiilor de serviciu

Deputații grupului parlamentar Pro Moldova au sesizat Procuratura Generală, cerând ca șeful statului, Igor Dodon, și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, să fie trași la răspundere penală. Cele două sesizări țin de abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu.

În unul dintre demersurile adresate Procuraturii Generale, deputații Pro Moldova susțin că șeful statului, Igor Dodon ar fi recurs la  intimidări și la șantaj în adresa judecătorilor Curții Constituționale.

„O țară întreagă, joi seară și vinerim l-a văzut pe președintele Igor Dodon șantajând oamenii cu pensiile și salariile, amenințând și intimidând judecătorii CC și opoziția parlamentară. Toate aceste acțiuni sunt infracțiuni și au calificare penală. Solicităm PG să investigheze acțiunile lui Dodon și să le califice potrivit Codului Penal”, a spus liderul grupului parlamentar, Andrian Candu.

Un alt demers în adresa PG ține atât de șeful statului cât și de președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, invocându-se că ar fi depășit atribuțiile de serviciu prin faptul că au semnat legea cu privire la angajarea de răspundere a Guvernului, acum două săptămâni.

„Sesizarea ține de angajarea de răspundere ce a fost semnată cu grave încălcări ale legii și Constituției, fapt demonstrat deja prin Hotărârea CC, care a stabilit că doamna Greceanîi a semnat pe 2 aprilie, în aceeași zi când a fost tentativa prezentării angajării răspunderii Guvernului, fără să aștepte expirarea a trei zile prevăzute de Constituție. În aceeași zi, și președintele Igor Dodon a semnat decretul prin care a promulgat acea angajare, iar cu grava încălcare a legii”, a spus deputatul Sergiu Sîrbu.

Sîrbu a precizat că Procuratura Generală urmează să dea o calificare juridică acțiunilor președintelui Parlamentului și președintelui R.Moldova.

Amintim că la 24 aprilie președintele Igor Dodon amenința opoziția parlamentară, dar și Curtea Constituțională, că dacă proiectul de rectificare bugetară va fi blocat, Republica Moldova riscă să nu aibă cu ce plăti salariile și pensiile începând cu data de 1 mai. Șeful statului a făcut aceste declarații în contextul în care la Curtea Constituțională a fost depusă o sesizare pe acest subiect.

Sursa: agora.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe