PERSOANELE ÎN CĂRUCIOARE NU AU ACCES ÎN INSTITUȚIILE COMERCIALE DIN BĂLȚI

Acces îngrădit pentru persoanele cu dizabilități locomotorii în unele centre comerciale și instituții publice din municipiul Bălți. Asta pentru că multe dintre ele nu sunt dotate cu rampe de acces. Reprezentanții autorităților publice locale spun că vinovați de situația creată se face lipsa unui cadru legal care iar impune pe agenții economici să monteze pandusuri.

Andrei Casai are 30 de ani. Acum 13 ani, o bătaie crâncenă l-a țintuit în scaunul cu rotile pentru toată viața. Fiecare zi pentru el este un chin. Instituțiile comerciale, în care ar trebui să aibă acces toată lumea nu sunt dotate cu pandusuri. Ba mai mult, din cauza lipsei acestora, bărbatul a suferit un incident după care a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Chiar ultima dată când am fost vă spun, am fracturat două degete, am plecat acasă cu degetele însângerate, acestea două, unul l-am rump în partea aceasta și acesta s-a rupt și carnea de pe dânsu, pentru că m-am răsturnat, am chicat în cap”.

Bărbatul spune că este discriminat de managerii unor instituțiilor comerciale deoarece în fața acestor centre nu au fost amenajate căi de acces pentru persoanele cu nevoi speciale.

Ne descurcăm cu ceea ce este.Unde este acces acolo și plecăm.În rest unde nu este acces stăm la ușă și nu este nici un rezultat.Nimeni nu dă nici o mână de ajutor. Sau să deschidă ușile duble, nimic absolul, și eu nu sunt unul, dar suntem sute. Și ei stau acasă doar de să iasă numai în Piața Vasile Alecsandrii, și atât”.

Managerul centrului comercial spune că nu cunoaște despre existența unei legi care prevede incluziunea socială a persoanelor cu dezabilități. Acesta spune că până acum nimeni nu a depus o plângere, dar a dat asigurări că în curând problema va fi soluționată.

Nui problemă, eu socot că nu este o problemă, nu s-a adresat nimeni, nu am avut nici un caz și nici eu nu sunt la curent, facem nu sunt probleme chiar mă gândesc mâine, că nu sunt probleme”.

Arhitectorului șef din cadrul Primăriei municipiului Bălți, Veaceslav Coadă spune că toate unitățile de menire socială și culturală din municipiul Bălți, care au fost construite după anulu 2012, sunt dotate cu rampe de acces.

Arhitectorul șef a menționat că nu există un punct al legii care să-I oblige pe agenții economici să amplaseze rampe de acces.

Potrivit Legii privind incluzinea socială a persoanelor cu dizabilități, adoptată în martie 2012, companiile de construcții din Republica Moldova nu vor mai avea dreptul să proiecteze sau să construiască obiective fără rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture