Peste 100 de tineri din Republica Moldova erau ademeniți pentru activități de curierat, dar în realitate transportau droguri. Aceștia sunt încarcerați în închisori din Federația Rusă

Și țara vecină, Ucraina, se confruntă cu acest fenomen. Astfel circa 3000 de tineri ucraineni sunt încarcerați în închisorile din Federația Ruse pentru aceleași infracțiuni - deținerea, transportarea și distribuirea drogurilor.

0

Circa peste 100 de tineri din Republica Moldova sunt încarcerați în închisorile din Federația Rusă pentru trafic de droguri. Aceștia erau ademeniți pentru activități de curierat, pe când în realitate transportau droguri, fără a cunoaște acest lucru. Când își dădeau seama de faptul că sunt implicați în activități criminale și luau decizia să renunțe, erau dați pe mâna poliției. La momemntul actual autoritățile moldovenști încearcă să dovedească că moldovenii au fost traficați, dar organele de drept din Rusia nu vor să coopereze, transmite anticorupție.md.  

Tinerii care erau  ademeniți de rețelele criminale din Federația Rusă li se propuneau salarii foarte bune, contracte legale de muncă, asfel încât la început nu puteau ceva să bănuiască. Tinerilor li se spunea că transportă anabolizante pentru sportive, însă realitatea era cu totul alta. În momentul când ei înțelegeau că duc droguri și încercau să iasă din „afacere”, li se punea condiția, fie continuă activitatea de până la momentul actual și pun mai departe în circulație droguri, fie sunt denunțați la poliție. Potrivit procurorului Sergiu Rusu cei mai mulți tineri au fost condamnați în Federația Rusă la circa 9-15 ani de închisoare.

„Concecințele acestei „afaceri” criminale se răsfrânge direct asupra acestor tineri, care, la vârsta de 19-20 de ani, au primit pedepse de 10-15 ani de închisoare. Tinerii erau absolut din familii normale, voiau să facă niște bani pe perioada verii. Au nimerit și fete în această schemă criminală. Iar organizatorii schemei sunt la libertate. Ei sunt dați în căutare atât de autoritățile din Republicii Moldova, cât și cele ale Federației Ruse”, precizează procurorul Sergiu Rusu.

Această schema infracțională a fost pusă în practică în jurul anilor 2015-2016, dar a rămas activă și în prezent iar tinerii din Moldova trebuie să fie foarte atenți la propunerile și salariile cu care sunt  ademeniți în Federația Rusă, menționează reprezentanți ai organelor de drept. La moment în instanțele din Federația Rusă sunt în jur de 20 de procese de judecată privind cazul tinerilor din Moldova traficați de rețeaua criminală de distribuire a drogurilor.

În contextual dat autorităție moldovenești încearcă să colaboreze cu organele de drept rusești ca să cerceteze aceste cazuri sub aspectul de trafic de ființe umane, ceea ce presupune, conform convențiilor internaționale, eliberarea victimelor de răspundere penală, dacă au fost traficate, dar, la momentul actual, autorităție din Federația Rusă refuză să colaboreze în acest sens, spune șeful Inspectoratului General de Poliție, Iurie Podarilov.

„Victimele au fost înșelate chear de la bun început. Persoanele sunt recrutate și în continuare pentru săvârșirea acestor infracțiuni. Faptele date urmează a fi calificate anume ca trafic de ființe umane. Însă cu părere de rău la moment, autorităție din Federația Rusă nu au auzit argumentele care au fost aduse de autoritățile Republicii Moldova.” , comunică șeful Inspectoratului General de Poliție, Iurie Podarilov.      

Menționăm faptul că și țara vecină, Ucraina, se confruntă cu acest fenomen. Astfel circa 3000 de tineri ucraineni sunt încarcerați în închisorile din Federația Ruse pentru aceleași infracțiuni – deținerea, transportarea și distribuirea drogurilor.

Astfel potrivit rapoartelor Departamentului de Stat al SUA privind traficul de ființe umane critică în fiecare an Guvernul Republicii Moldova pentru că nu a depus suficiente eforturi pentru ca să aducă în fața instanțelor traficanții și complicii lor din structurile de stat. Pînă în prezent, nici o persoană cu funcţie de răspundere nu a ajuns pe banca acuzaţilor pentru că ar fi protejat reţele de traficanți.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture