Peste 4 000 de turiști din Moldova au plătit în avans pentru vacanțele anulate din Grecia

Peste 4.000 de cetățeni ai Republicii Moldova au achitat (în perioada octombrie 2019 - martie 2020) plăți în avans pentru vacanțele planificate în sezonul estival 2020, cu destinația Grecia.

0

Pentru acești 4.000 de călători, operatorii turistici moldoveni au transferat peste un milion de euro furnizorilor greci. Pandemia, însă, a dat totul peste cap. Serviciile nu au fost prestate, iar banii nu pot fi deocamdată întorși, transmite ipn.md.

Totodată într-o conferință de presă la IPN, președinta Asociației Naționale a Agenților Economici de Turism din Moldova, Anna Colța, a declarat că pandemia a afectat grav domeniul turismului. Din cauza restricțiilor, operatorii au reușit să lucreze puțin cu Grecia, care este o destinație solicitată de turiștii moldoveni.

Fluxul de turiști a scăzut semnificativ, creând impedimente majore în procesul rambursărilor bănești. Mai mult ca atât, în data de 17 iunie a nului 2020 , cel mai mare furnizor de servicii turistice în Grecia pe piața Republicii Moldova, care deține o cotă de aproximativ circa 70%, și anume Mouzenidis Travel Grecia, a anunțat sistarea activității sale și întreruperea deservirii turiștilor cu pachete turistice deja achitate, fără însă a restitui plățile, lucru care continuă și până în ziua de azi”, a notat președinta Asociației.

În contextul dat operatorii turistici urmau să restituie clienților banii pentru serviciile turistice neprestate până pe 31 decembrie anul curent. Neavând cum să facă acest lucru, întrucât banii sunt blocați la furnizorii din Grecia, ANAT a făcut demersuri către autorități să extindă termenul până în septembrie a anului 2022.

Solicitarea a fost acceptată, însă proiectul a fost votat de Parlament numai în prima lectură.

„Ne-am bucurat foarte mult când am găsit susținerea în Parlamentul Republicii Moldova, în urma consultărilor publice pe care le-am efectuat pe platforma parlamentară. Și în urma cărora, deputatul PAS, doamna Iulia Dascălu, a inițiat un proiect de lege privind prelungirea moratoriului la Legea 72 din 2020, până pe 30 septembrie 2022. 

Însă nu am înțeles de ce proiectul înaintat de doamna deputat Iulia Dascălu nu a fost votat în lectura a doua. Avizele au fost toate pozitive, proiectul a fost votat în primă lectură de 68 de deputați, însă proiectul nu a mai fost înaintat pentru lectura a doua”, a spus Anna Colța.

Astfel potrivit ei, în caz că această inițiativă legislativă nu va fi votată până pe 31 decembrie, agenții economici din turism vor fi nevoiți să muncească doar pentru avocați, judecăți și penalități de întârziere.

Menționăm faptul că, ANAT face apel către președintele țării, Maia Sandu, către președintele Parlamentului, Igor Grosu, și către fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate să sprijine industria turismului în soluționarea problemelor existente, astfel încât să fie identificate soluții pentru a rambursa banii cetățenilor.

Reprezentanții Asociației solicită organizarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului, la care să fie votat în lectură finală proiectul ce prevede extinderea moratoriului și care, potrivit lor, este extrem de necesar pentru consumatori și

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture