Peste 800 de copii au plecat de acasă anul trecut: 3 nu au supraviețuit

Într-un briefing de presă susținut cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor Dispăruți, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Marin Maxian, a precizat că din numărul de copii dispăruți anul trecut, 629 sunt din familii, iar restul – din serviciile specializate de îngrijire și cazare a copiilor, transmite Știri.md.

Pe lângă dorința de a se afirma, copiii își argumentează plecarea de acasă prin prezența conflictelor în familie, comportamentul amoral al adulților, consumul de băuturi alcoolice sau restricțiile exagerate la care sunt supuși.

Cel mai frecvent părăsesc domiciliul fetele adolescente.

Marin Maxian mai spune că, spre regret, există cazuri când polițiștii sunt sesizați și la trei săptămâni după dispariția copilului.

Părinții, în acest caz, nu conștientizează riscul la care sunt supuși copii lor cât timp nu sunt acasă. Anul trecut, trei dintre copii au fost depistați decedați.

IGP a lansat o campanie care se va desfășura pe parcursul verii: „Atenție, copii dispăruți. Arată că își pasă. Apelează 112”.

În toate unitățile de transport public vor fi lipite autocolante cu mesajul campaniei, pentru a sensibiliza populația.

Șefa Direcției politici de protecție a drepturilor copilului și familiilor cu copii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Anastasia Gruzin a remarcat că la finele anului 2020 erau peste 10 mii de copiii în situații de risc.

Este vorba despre copii supuși violenței, copii neglijați, abandonați sau fără supravegherea părinților.

Acești copii au nevoie de grija și protecția maturilor.

Ea a îndemnat oamenii să intervină prompt dacă observă un copil în situații de risc. Să sune la telefonul copilului: 116 111.

Iar părinții au fost chemați să creeze acel spațiu confortabil pentru copil ca el să nu plece din familie.

Directoarea executivă al Asociației Obștești Concordia, Viorica Matas, susține că în cadrul unui parteneriat cu IGP se va merge în fiecare școală din Moldova pentru a informa elevii despre riscurile din stradă și consecințele plecării de acasă.

De asemenea, se va face o cercetare sociologică privind plecarea de acasă a copiilor, dar și o conferință națională a specialiștilor de profil, care să discute cauzele și consecințele acestui fenomen.

De asemenea, în cadrul parteneriatului, urmează a fi elaborat mecanismul intersectorial, cu accent pe instrumentele pe care le pot utiliza în special angajații din serviciile de plasament de tip rezidențial în momentul în care beneficiarii părăsesc serviciile rezidențiale.

Foto: Știri.md.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture