Petcov: Moldova – în pragul unui dezastru de deșeuri

Moldova nu are un sistem complet de procesare a deșeurilor. Se pare că în următorii ani situația nu se va schimba spre bine. Spațiile de depozitare  a deșeurilor sunt în creștere, majoritatea depozitelor de gunoi și-au epuizat deja resursele. Toți aceștia funcționează cu  încălcarea indicatorilor de proiectare în ceea ce privește acumularea deșeurilor.

În Moldova nu există o singură groapă de gunoi care să corespundă cerințelor  de protecție a mediului. Există doar intenții și dorințe. Situația se agravează pe an ce trece. Gropile  de gunoi poluiază aerul, otrăvesc solul și apele subterane.  În Moldova  nu există soluții de rezolvare a acestei probleme. De fapt, țara este în pragul unui dezastru de deșeuri. Această opinie este împărtășită de editorul portalului Omega, AlexandruPetcov.

Alexandru Petcov a adăugat că Moldova nu poate face față de sinestătător  acestei probleme – nu există specialiști în domeniu în țară. Deșeurile solide la fel nu sunt sortate.

Potrivit portalului  de știri newsmaker.md , anul trecut au fost colectate trei milioane de metri cubi de gunoi. Acesta este un munte imens. Două milioane sunt aruncate de populație, restul sunt deșeurile agenților economici. Mai mult de o treime din tot gunoiul – 1,2 milioane de metri cubi – este generat de  Chișinău. Tot aici se regăsesc deșeurile periculoase: acumulatoare, echipament tehnic, medicamente, termometre. Volumul deșeurilor periculoase din republică  reprezintă o cifră necunoscută.

Există  probleme  la colectarea și sortarea gunoiului. Doar 30% din populația țării are acces la serviciul de colectare organizată a deșeurilor. Celelalte 70% aruncă resturile  în gropi de gunoi neautorizate. Sunt peste 5 mii  în toată țară.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe