Procuratura municipiului Bălți a adus scuze publice fostului polițist de frontieră Gheorghe Petic. Reacția acestuia

0

Procuratura Generală a adus scuze publice fostului polițist de frontieră, Gheorghe Petic. Anunțul a fost făcut în legătură cu achitarea definitivă și irevocabilă a acestuia, scrie agora.md. 

În legătură cu devenirea definitivă și irevocabilă a sentinței de achitare, pronunțate de Judecătoria Orhei, sediul Central, la 30 noiembrie 2021, ca urmare a renunțării integrale la învinuirea înaintată de către acuzatorul de stat, procurorul în Procuratura raionului Orhei, Vadim Machidon, din motivul, că fapta imputată nu întrunește elementele constitutive a infracțiunilor prevăzute de art.171 alin.(1) și art.179 alin.(2) din Codul penal, în temeiul prevederilor art.12 al Legii nr.1545 din 25.02.1998 privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii și ale instanțelor judecătorești, aduc domnului Gheorghe Petic, scuze oficiale în numele statului din numele procurorilor și ofițerilor de urmărire penală care au instrumentat cauzele penale în privința Dumneavoastră”, se arată în comunicatul instituției, emis de adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Municipiului Bălți, Alexandru Celac.

Fostul polițist de frontieră a venit cu o reacție pe pagina de Facebook în care acesta a solicitat procurorilor să fie comunicate scuzele publice prin intermediul surselor media pe care acesta le acuză că l-au denigrat.

„Procuratura Generală ,„și-a cerut scuze publice în numele statului Republica Moldova, de la Gheorghe Petic și familia lui,,. Nu domnilor procurori, nu merge ața, Mama și Tata nu au Facebook. (…) Respectați legea nr. 1545, articolul 12, alineatul 3. Vă rog pentru Dumnezeu, respectați legea în buchia și spiritul ei”, a scris Petic.

La 30 noiembrie 2021, fostul polițist de frontieră a fost achitat în dosarul violului.  Acesta declara că este gata să se adreseze și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Gheorghe Petic a fost suspectat de un viol pe care l-ar fi comis asupra unei femei din Ungheni. Acesta a fost reținut la data de 12 octombrie 2018. În 2019, Petic a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. Acesta declara mereu că este nevinovat și afirma că dosarul penal pe numele său este unul politic.

Petic considera că dosarul penal i-a fost deschis după ce ar fi demascat o schemă ilegală de contrabandă acoperită de conducerea Ministerului de Interne. Instituția a respins acuzația atunci.

La începutul lunii octombrie 2021, Serviciul de Informații și Securitate publica imagini video în care ar fi surprinse fragmente din organizarea înscenării unui pretins viol.  Instrucțiunile ar fi fost făcute de către foștii angajați ai Direcției 5 a INI al IGP al MAI. Aceștea se adresau unei femei, care trebuia să pretindă că ar fi fost racolată în vederea denunțării false. Presa scria că secvențele au legătură cu dosarul lui Petic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe