Proteste în Israel față de modul în care guvernul gestionează criza economică provocată de pandemie

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv, supăraţi pe ceea ce ei consideră a fi răspunsul necorespunzător al guvernului la şocurile economice prin care au trecut în timpul crizei coronavirusului, relatează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Alarmat de noua creştere a numărului de cazuri de COVID-19 după ce economia a început să se redeschidă, premierul Benjamin Netanyahu a reintrodus în această săptămână o serie de restricţii în încercarea a limita răspândirea infecţiilor, închizând din nou o serie de afaceri.

Ajutoarele întârzie, dar guvernul face noi promisiuni

Rata şomajului în Israel a urcat la 21% de când ţara a intrat în izolare parţială, în martie, iar pachetele de ajutor promise de guvern vin cu întârziere, spre nemulţumirea cetăţenilor, care acuză că au ajuns în pragul unui colaps economic.

Până acum, a fost plătit mai puţin de jumătate din ajutorul de 29 de miliarde de dolari promis iniţial.

Un protestatar cu o mască sub forma unui cap de porc participă la mitingul împotriva guvernului din Piața Rabin din Tel Aviv. Premierul Netanyahu este acuzat că i-a abandonat pe micii întreprinzători, obligați să-și închidă afacerile din cauza pandemiei Foto: Profimedia

Pe fondul amplificării nemulţumirii, premierul Netanyahu a anunţat joi un nou plan de sprijin social, spunând că măsurile vor oferi o plasă de siguranţă pentru anul care urmează.

În ultimele câteva săptămâni, protestatari din întreg spectrul politic au ieşit în stradă cerând accelerarea plăţii compensaţiilor de către guvernul de coaliţie, pe care îl consideră supradimensionat şi ineficient.

Protestatarii au purtat măști

Sâmbătă, în contextul restricţiilor privind adunările publice, poliţia a limitat numărul de persoane care au putut intra în Piaţa Rabin din Tel Aviv pentru protest, în timp ce străzile din apropiere au fost pline de demonstranţi – care însă au purtat măşti.

Protestatarii din Piața Rabin din Tel Aviv au purtat măști Foto: Profimedia

„Am 40 de angajaţi fără venit, fără bani”, s-a plâns Michal Gaist-Casif, vicepreşedinte al unei firme care oferă servicii de sunet şi lumini. „Avem nevoie ca guvernul să pompeze bani până când revenim la normal. Nu mai lucrăm de la mijlocul lui martie, iar august se anunţă de asemenea o catastrofă”, a declarat el.

Conform presei israeliene, mii de persoane au participat la manifestaţia de sâmbătă. Din partea autorităţilor nu au fost oferite informaţii despre numărul de protestatari.

Sursa: digi24.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture