REPUBLICA MOLDOVA A MAI PIERDUT UN DOSAR LA CEDO DIN CAUZA TRATAMENTULUI INUMAN DIN PARTEA POLIȚIȘTILOR

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Republica Moldova în cauza cetățenului Ion Caracet contra Moldovei şi a obligat Guvernul de la Chişinău să-i achite victimei prejudiciu în valoare de peste 13 mii de euro.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului”, Curtea a făcut publică decizia în data de 16 februarie. Cazul moldoveanului Ion Caracet a ajuns la CEDO după ce poliţiştii l-au torturat într-un dosar deschis pentru pentru comitetrea unui jaf. În data de 13 martie 2009, reclamantul, împreună cu alte 5 persoane au fost arestate fiind suspectați de comiterea unui jaf de arme.

Reclamantul a susținut că a fost bătut de polițiști în momentul reținerii sale, precum și pe timpul arestului preventiv, în încercarea de a obține de la el o mărturisire, ulterior acesta a fost supus relelor tratamente, în particular, acesta a fost lovit cu butelii din material plastic umplute cu apă, astfel încât să nu i se lase urme vizibile pe corp.

Cu cinci zile mai târziu, în urma unei expertize medico-legale, expertul a constatat pe corpul reclamantului echimoze pe pleoapa dreaptă și escoriații în jurul nasului și la genunchiul stâng. Un al doilea raport medical, eliberat la data de 09 aprilie 2009, nu a identificat nici o leziune corporală vizibilă.

În data de 16 martie 2009, reclamantul a fost plasat în arest preventiv pentru o perioadă de 10 zile, perioadă care a fost prelungită pentru întreaga desfășurare a urmăririi penale. Instanțele au justificat prelungirea arestului preventiv referindu-se la gravitatea faptei, complexitatea cauzei și riscul eschivării de la urmărire, reclamantul ar putea prejudicia cursul anchetei și perturba ordinea publică.

Reclamantul a contestat încheierile de prelungire a arestului preventiv, însă acestea au fost respinse de Curtea de Apel.

Reclamantului a fost recunoscut vinovat de infracţiunea imputată și condamnat la 10 ani de închisoare.

În fața Curții reclamantul s-a plâns de violarea articolului 3 din Convenția pentru drepturile omului care prevede interzicerea tratamentelor inumane sau degradante și articolului 13 în care este precizat că fiecare persoană are dreptul la un remediu efectiv, susținând că a fost maltratat în timpul reținerii și pe durata arestului preventiv și că nu s-a efectuat nici o investigație efectivă în acest sens.

Aceste considerații au fost suficiente pentru Curte să concluzioneze că detenția preventivă pentru mai mult de paisprezece luni și jumătate nu a fost bazată pe motive relevante și suficiente.

Reclamantul a pretins suma de 95,000 Euro cu titlu de prejudiciu moral, și 3,810 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Curtea a acordat reclamantului cu titlul de prejudiciu moral suma de 12, 000 de Euro și suma de 1,600 de Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture