România. 34 de persoane confirmate cu noul coronavirus într-o singură zi; 97 în total

România a înregistrat vineri, 13 martie 2020, cele mai multe cazuri de până acum de persoane contaminate cu noul coronavirus confirmate într-o singură zi : 34. Bilanțul total al celor care au fost depistați cu acest virus ajunge la 97, astfel că România se îndreaptă către scenariul nr.3 elaborat de autorități, acela când numărul bolnavilor va depăși 100. Șase dintre acești 95 de pacienți s-au vindecat între timp.

Primul caz de coronavirus a fost confirmat în România în data de 26 februarie, iar pacientul – tânărul din Gorj care s-ar fi contaminat de la un om de afaceri italian – a fost asimptomatic. În data de 7 martie a fost anunțat și primul caz de coronavirus din București – un cetățean care venise tot din Italia.

Italia a decretat stare de urgenţă la 31 ianuarie, pentru a accelera lupta împotriva noului tip de coronavirus şi pentru a evita o eventuală contagiere a populaţiei, la o zi după ce fuseseră depistate primele două cazuri din acestă țară: un cuplu de turişti chinezi. Trei săptămâni mai târziu, la 21 februarie, Italia anunța primul deces pe teritoriul ei din cauza coronavirusului. După alte trei săptămâni, situația din Italia este dramatică: are cele mai multe victime, după China: vineri, 13 martie 2020, numărul total al persoanelor care s-au îmbolnăvit în Italia era de 17.660, dintre care 1.266 au decedat.

Între timp, însă, epidemia de coronavirus s-a extins în toată Europa, astfel că dintre românii diagnosticați cu Covid-19 acum nu sunt numai persoane venite din Italia, ci și din alte țări.

Ultimele cazuri de infectare cu coronavirus din România au fost confirmate vineri seara târziu. Printre ele, este un copil de 1 an, dar și o femeie de 41 ani din Iași, care a venit din Dubai în 8 martie și a făcut naveta Iași -București, apoi din 9 martie a mers la serviciu în Mureș. Primele simptome le-a avut după patru zile, în 12 martie.

Persoanele infectate cu noul coronavirus sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă.

Starea generală a pacienților este considerată bună, cu excepția unui pacient internat la ATI la Institutul Victor Babeș. Starea pacientului este însă una ameliorată față de momentul internării.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat vineri că se așteaptă ca până săptămână viitoare să fie multe sute de persoane infectate cu coronavirus. „Va fi o creștere serioasă”, avertizează acesta.

Sursa digi24.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture