„Roșesc manualele de medicină”. Nemerenco, reacție la anunțul făcut de Dumbrăveanu privind numărul celor infectați cu COVID-19 și posibilele inexactități

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că numărul cazurilor confirmate cu COVID-19 ar putea fi mai mare decât cel constatat de către autorități, întrucât există persoane care sunt asimptomatice. În opinia fostei șefe de la Sănătate, Ala Nemerenco, declarațiile sunt „un calambur total de agramație medicală”, dcrie cotidianul.md

„În sfârșit, la a 7 lună de pandemie, doamna ministră, personal recunoaște la o emisiune TV că numărul de cazuri de infecție cu COVID19 ar fi mult mai multe. Declarațiile sunt un calambur total de agramație medicală și se sfârșesc iarăși cu învinovățirea oamenilor că ar fi niște iresponsabili”, a comentat Nemerenco declarațiile făcute de Dumbrăveanu.

Menționăm că Dumbrăveanu a precizat că „ar putea fi persoane care sunt asimptomatice şi nici nu ştim că ele sunt în preajma noastră”.

„Noi de fiecare dată facem apel către persoane când au anumite simptome, să se adreseze către medicii de familie, dar sunt foarte multe persoane care cu adevărat nu manifestă careva semne clinice şi în condiţiile date este foarte greu să identificăm aceste persoane. Totodată, ei sunt cei care generează nu altceva decât transmiterea acestei infecţii”, a declarat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

În acest context, Nemerenco o îndeamnă pe Dumbrăveanu să se abțină de la unele explicații, deoarece „roșesc toate manualele de medicină”.

„Stimată doamnă, lăsați vă rog medicina în pace și nu mai veniți cu explicații despre boală și epidemiologie că roșesc toate manualele de medicină. Un sistem e puternic într-o pandemie când are capacitatea rațională să depisteze fiecare sursă de infecție la timp – fie ea simptomatică, fie asimptomatică și s-o izoleze, atfel oprind transmiterea infecției către alți membri ai comunității – membri ai familiei, colegi de serviciu, vecini, prieteni, oricine alții. Încă nu ați înțeles aceasta!?”, a argumentat Ala Nemerenco.

Totodată, Nemerenco o mai întreabă pe Dumbrăveanu:

„Recunoașteți că vă este greu să-i identificați pe asimptomatici? Eu aș zice că a fost și este imposibil cu o așa abordare. Nu vă mai acoperiți cu „condițiile date”. Sunt condiții obișnuite de pandemie. Ca la război. Câștiga tacticile, nu diletantismul. Nenorocul moldovenilor a fost nu pandemia, ci voi, autoritatile, și trebuie să avem odată curajul să spunem asta noi, medicii. Ce vă doresc personal, e să nu îngropați și să nu deplângeți pe nimeni drag luat de boală, așa cum deja am făcut-o noi”, a conchis fosta șefă de la Sănătate, Ala Nemerenco.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 54.064 cazuri în Republica Moldova. Din numărul total, 39.499 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 1.336 au decedat din cauza complicațiilor.

Sursa: cotidianul.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture