Rusia a început războiul în Ucraina. Zelenski anunţă ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia

0

Vladimir Putin a anunţat, joi dimineață, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din estul ţării și a cerut armatei ucrainene să depună armele. Putin a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina, transmite protv.ro

“Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

La scurt timp după anunțul președintelui rus, focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană. Aeroportul a anulat zborurile şi a evacuat pasagerii şi personalul.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia, după agresiunea militară împotriva teritoriului ucrainean ordonată în zorii zilei de şeful statului rus, Vladimir Putin, transmite Reuters.

Armata ucraineană anunţă joi că a ucis aproxmativ 50 de ”ocupanţi ruşi” în regiunea Lugansk, după ce Rusia a lansat un atac în Ucraina.

Aproape 50 de ocupanţi ruşi au fost lichidaţi în apropiere de localitatea Şciastia”, în estul Ucrainei, anunţă într-un comunicat Statul Major al armatei ucrainene.

Expresia ”ocupant rus” poate desemna atât militari ruşi, cât şi combaranţi separatşti proruşi din estul Ucrainei.

“Mişcarea de eliberare se va încheia destul de repede”, a declarat joi liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, la câteva ore după ce Rusia a lansat o invazie asupra Ucrainei cu scopul de a ajuta regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul acestei ţări să îşi revendice independenţa, informează DPA.

Rusia a lansat joi dimineaţă o operaţiune militară la scară mare împotriva Ucrainei, sub pretextul de a apăra persoanele din estul Ucrainei de “abuzuri” şi “genocid” din partea guvernului ucrainean.

Rusia a închis temporar peste zece aeroporturi din sud şi din peninsula Crimeea din Marea Neagră, anexată de la Ucraina.

Aerodromurile din oraşele Rostov, Krasnodar, Kursk, Voronej şi Simferopol, printre altele, îşi vor înceta operaţiunile până la 2 martie, a anunţat joi autoritatea aviatică rusă, Rosaviaţia.

Oamenii au fost sfătuiţi “insistent” să nu se deplaseze la aeroporturile menţionate.

Cu toate acestea, operaţiunile de zbor continuă la Soci, de asemenea oraş de la Marea Neagră.

La Moscova, aproape 200 de zboruri au fost anulate sau întârziate joi, conform site-urilor de călătorie.

Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruse şi vrea sancţiuni împotriva Moscovei, a declarat joi ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, după ce Rusia a lansat un atac aerian şi terestru asupra ţării vecine.

Turcia, ţară membră a NATO care are graniţă maritimă în Marea Neagră cu Ucraina şi Rusia, se opune sancţiunilor, însă a spus că acţiunile Moscovei împotriva Kievului sunt inacceptabile. Conform unui pact din 1936, Ankara are control asupra celor două strâmtori şi poate limita trecerea navelor de război dacă este ameninţată sau în timpul unui conflict.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture