Rusia își retrage trupele de rezervă de la frontiera cu Belarus

Moscova își retrage trupele de la frontiera cu Belarus, trupe care ar fi trebuit să servească drept forţă de poliţie de rezervă în cazul în care protestele ar fi devenit violente, relatează luni agenţia rus TASS, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul bielorus Aleksandr Lukaşenko s-au întâlnit luni în staţiunea rusă Soci, într-un moment în care Lukaşenko se confruntă cu proteste de amploare în ţară după alegerile prezidenţiale de la 9 august, despre care opoziţia susţine că au fost fraudate, transmite digi24.ro.

„Un rezultat important al convorbirilor celor doi preşedinţi de la Soci este acordul ca Rusia să înlăture unităţile de rezervă de poliţişti şi ale gărzii naţionale care au fost desfăşurate în apropierea frontierei Rusia-Belarus, iar oamenii au fost trimişi în bazele lor permanente”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov în urma întâlnirii.

În acelaşi timp, liderul bielorus a confirmat în timpul întâlnirii cu Vladimir Putin că vrea să modifice Constituţia, a precizat Peskov.
„Lukaşenko şi-a confirmat intenţia de a aduce modificări Constituţiei”, a spus purtătorul de cuvânt după întâlnirea de peste 4 ore a celor doi preşedinţi de la Soci.

Amănuntele acestei revizuiri a constituţiei, susţinute de Moscova şi deja evocată de Lukaşenko, rămân vagi. Preşedintele bielorus a spus la sfârşitul lui august că „specialişti” lucrează la această reformă, care va fi apoi supusă unui „referendum”.

Peskov a confirmat că Moscova va acorda un credit de un miliard şi jumătate de dolari Belarusului, ale cărui dificultăţi economice au fost amplificate de criza coronavirusului.

În pofida mişcării de protest inedite care zguduie Belarus de la începutul lui august, Lukaşenko rămâne „preşedintele legitim al ţării şi interlocutorul lui Vladimir Putin”, a spus Peskov.

„Noi vrem ca ceea ce se întâmplă în Belarus să se deruleze nu prin procese anti-constituţionale, ci în cadrul legii”, a adăugat el.

Întâlnirea cu Putin este prima a lui Lukaşenko cu un lider străin de la începutul protestelor împotriva realegerii sale.

Sursa digi24.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture