Sandu: Am sugerat CEC-ului să anuleze alegerile din Hâncești. Dodon s-a opus

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate a avut discuții non-formale cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale înainte de alegerile din 15 martie, în care le-a sugerat să anuleze alegerile din circumscripția Hâncești, invocând răspândirea pandemiei de coronavirus. Cel puțin asta a declarat Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV.

„Am discutat neformal cu cei de la Comisia Electorală Centrală și i-am întrebat dacă anulează alegerile și le-am sugerat că trebuie să le anuleze. Ei au zis că au făcut solicitări la Comisia pentru Situații Excepționale. Până la urmă singura scrisoare pe care au avut-o ei a fost cea de la Igor Dodon, în care se spunea că nu se anulează alegerile”

Totodată, fostul premier susține că își asumă răspunderea morală pentru faptul că nu a oprit alegătorii să meargă la urne pe 15 martie, atunci când s-a ales deputatul de pe circumscripția Hâncești. Chiar și așa, Maia Sandu este de părere că ar fi fost o solicitare tardivă din partea partidului pe care îl conduce, întrucât mesajul nu avea să ajungă atât de rapid la cetățeni.

„Noi ne asumăm răspunderea morală pentru faptul că nu i-am oprit pe alegători. Evident. În ultima zi, sâmbătă, acest mesaj nu avea să ajungă la foarte multă lume. Dacă făceam acest lucru cu o săptămână înainte și dacă măsuram complexitatea și gravitatea lucrurilor, atunci chiar ar fi ajuns la toată lumea și oamenii nu s-ar fi prezentat. Evident că Guvernul trebuia să oprească acest lucru, doar ei putea face asta”.

De asemenea, Maia Sandu mărturisește că a sperat până în ultimul moment că autoritățile să-și schimbe decizia. Mai mult, aceasta spune că, de fapt, anulării alegerilor s-a opus Igor Dodon.

De precizat că la acea etapă, nicio solicitare oficială din partea Maiei Sandu și PAS nu a fost depusă la CEC. Mai mult ca atât, Comisia Electorală Centrală s-a adresat la Consiliul Suprem de Securitate și Comisiei pentru Situații Excepționale reieșind din adresarea liderului PL, Dorin Chirtoacă, care a fost unicul candidat din circumscripția nr.38 (Hâncești) ce a solicitat amânarea scrutinului.

Sursa: deschide.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture