Scenariu: Planul B al lui Igor Dodon dacă Maia Sandu devine președinte

Dacă lidera PAS, Maia Sandu, ar câștiga alegerile prezidențiale din toamna acestui an, Igor Dodon ar putea deveni noul premier al R. Moldova.

O astfel de declarație a fost făcută de bloggerul Dumitru Ciorici pe canalul său de Telegram, transmite Știri.md.

”Pe culoarele politice se vorbește deja deschis despre faptul că Igor Dodon ar putea ajunge premier. Știam despre existența unui astfel de scenariu încă din 6 august”, scrie bloggerul.

În cele din urmă, Dumitru Ciorici a venit și cu câteva argumente care ar justifica această ipoteză.

”Decizia curioasă a CC

Exact cu 1 lună în urmă, Curtea Constituțională a luat o decizie interesantă. S-a vorbit mult că alegerile prezidențiale și parlamentare nu pot avea loc în același timp, că președintele nu mai poate fi suspendat, însă mai puțini au atras atenția unui alt aspect, care deschidea calea președintelui Dodon pentru funcția de premier.

Pe 6 august CC spunea așa: Dacă există majoritate parlamentară formalizată (semnat), președintele e obligat să înainteze candidatura la funcția de premier, propusă de majoritate. În caz contrar, acesta poate fi suspendat din funcție și demis.

Hohma toamnei

Așadar, să admitem că o altă persoane ajunge în fotoliul de președinte, spre exemplu Maia Sandu. În traducere, hotărărea din 6 august, pronunțată de Domnica Manole, spune că, dacă PD și PSRM + câțiva deputați (salutare dlui Nichiforciuc și Andronachi) îl propun pe Igor Dodon premier, atunci potențialul (noul) președinte Maia Sandu (sau altcineva) va fi obligat să-l desemneze 🙂 Bună hohmă, nu?! Să știți, că acest scenariu poate deveni posibil grație deciziei CC.

Împachetarea unei eventuale demisii a lui Chicu

Vă spuneam săptămâna trecută că urmează un moment cheie pentru Cabinetul Chicu. Se poate întâmpla chiar în următoarea perioadă, ca acesta să devină un Guvern în demisie, fără a învesti un nou Executiv până după prezidențiale. Asta pentru ca fotoliul de prim-ministru să fie liber.

Astfel, în funcție de rezultatul alegerilor prezidențiale, dacă va fi unul perdant pentru PSRM, atunci Igor Dodon, având legea de partea lui, va avea nevoie și de ceva puncte la karma pentru a putea ține împreună coaliția PD-PSRM, care să-l propună premier cu votul unor deputați neafiliați. Lucruri, care, apropo, nu vor fi cel mai simplu de realizat. Or, concesiile în favoarea lui Filip ar trebui să fie foarte mari.

Se va merge pe un astfel de scenariu? Greu de spus. Cert pentru mine sunt 2 lucruri: 

1. Există mai multe subiecte sensibile adoptate de Guvern, pe care Parlamentul trebuie să le aprobe. Asta poate fi o „trambulină” bună pentru trimiterea în demisie a Cabinetului Chicu.

2. Chiar dacă foarte multe voci din spațiul public vorbesc de alegeri parlamentare anticipate la primăvară, există o mare probabilitate ca acestea să nu aibă loc. Un astfel de deznodământ nu e agreat categoric de PD, nici de Pro Moldova, nici de Platforma DA.

Ilan Șor, probabil, va fi bucuros să-și dubleze nr. de deputați, însă PAS și PSRM vor putea lua decizii doar după ce vor ști ratingul real și cu ce rezultat vor porni în cursă, după alegerile prezidențiale”, susține bloggerul.

Sursa  știri.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture