Se caută familii care vor să găzduiască temporar copii din centrele de plasament din Chişinău

Autoritățile locale au lansat campania „Colorează viața unui copil! Devino asistent parental!”

0

O nouă campanie menită să atragă asistenți parentali profesionişti pentru cel puțin o parte din cei peste 120 de copii orfani din centrele de plasament din capitală a fost lansată de autoritățile din Chișinău. Potrivit specialiştilor, criza de asistenți parentali e cauzată de salariile şi indemnizațiile prea mici pe care le primesc aceştia, iar unii copii nu mai ajung să simtă ce înseamnă căldura din sânul unei familii și dragostea, transmite unica.md.

La momentul actual în centrele de plasament subordonate primăriei Chişinău, se află 124 de copii care aşteaptă să fie primiți într-o familie. În prezent, în municipiu sunt înregistrați doar 33 de asistenți parentali profesionişti care îngrijesc temporar 36 de copii preluați de la centrele de plasament sau de la casele de tip rezidențial. Mai mult ca tât din cauza numărului scăzut al familiilor care se încumetă, fie şi temporar, să găzduiască copiii rămaşi fără părinți, autoritățile locale au lansat campania „Colorează viața unui copil! Devino asistent parental!”

Asfel până în luna februarie a anului viitor, autoritățile municipale îşi propun să atragă cel puțin 14 asistenți parentali, adică măcar pentru 10 la sută dintre copiii din Chişinău care aşteaptă să fie găzduiți de familii binevoitoare.Menționăm faptul că potrivit funcționarilor locali, criza de asistenți parientali, care se înregistrează mai ales în municipiul Chişinău, e cauzată de remunerarea modestă a acestora. Fiecare dintre ei primeşte lunar de la stat un salariu de până la 5 000 mii de lei şi o indemnizație de 1.400 de lei, – bani care potrivit autorităților locale, nu sunt suficienți pentru îngrijirea copiilor adăpostiți.

Puterea de cumpărare în Municipiu Chişinău este mult mai joasă, decât a celor care activează în raioane sau activiatea lunară. Unii sunt în timp ce primesc instruire se refuză, alții la alte nivele se retrag acest serviciu şi de asta am recurs la campania de reinformare”, afirmă Sergiu Oceretnii, şef, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copiilor.

Asistența parentală profesionistă este un serviciu social pentru copiii orfani sau care nu pot locui temporar împreună cu proprii părinți.

Telefoane de contact: 079707585, 068410900, sau 079708056.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture