În SR Florești lipsesc medicamente pentru tratarea infecției Covid. Pacienții sunt nevoiți să-și procure antibiotice de mii de lei

Mai mult ca atât, medicii cer rudelor pacienților să procure acest preparat din farmacii. Cu o astfel de plângere s-a adresat redacției noastre o femeie din Bălți. Instituția neagă acuzațiile.

0

În Spitalul Raional Florești ar lipsi anumite antibiotice, necesare persoanelor infectate cu COVID-19. Mai mult ca atât, medicii cer rudelor pacienților să procure acest preparat din farmacii. Cu o astfel de plângere s-a adresat redacției noastre o femeie din Bălți. Mama acesteia, s-a infectat cu Covid 19 și a fost internată acum o săptămână în spitalul din Florești. Femeia se plânge, că medicul, care o tratează pe mama sa ia cerut să cumpere 30 doze de antibiotic, utilizat în tratamentul infecțiilor bacteriene, inclusiv pneumonie. Și mai grav este faptul, că acest preparat este foarte scump.

,,Eu nu înțeleg de ce noi trebuie să procurăm aceste antibiotice. Azi am mers la farmacie, mă gîndeam că mă va costa până la 1000 de lei și voi face față acestei sume. Dar 5400 – asta e o sumă imensă pentru mine. Și pentru ce ei 30 de doze. Va rezista ea, după administrarea acestor doze. Persoana are imunitatea slăbită. Mai cu seamă că a mai primit anterior și alte antibiotice.” – a declarat femeia. 

 

O doză de antibiotic cerut de instituție costă circa 200 de lei. Femeia este nedumerită cum să procedeze în continuare, bani nu are, iar medicul ia spus verde în ochi, fără acest preparat mama sa nu are șanse.

,,Eu am sunat. Ea mi-a spus dacă vreți… starea ei nu se va îmbunătăți, dacă nu veți cumpăra aceste medicamente. Mi s-a spus că pe teritoriul spitalului, la farmacie este acest preparat…și acesta a fost tot răspunsul.” – a mai adăugat femeia.

 De cealaltă parte, administrația spitalului neagă toate acuzațiile. Într-un comunicat emis postului nostru de televiziune, Spitalul Raional Florești ne-a informat:

,,– Toți bolnavii care se tratează în secția Covid-19 sunt asigurați cu medicamentele necesare din contul spitalului în conformitate cu PCN (Protocolul Clinic Național) de tratare a infecției Sars-Cov-2.
– În legătură cu informația parvenită de la d-voastră s-a efectuat un control al administrării medicamentelor în secția Covid-19.
– Medicii curanți din secția Covid-19 au fost informați despre petiția unui pacient din secția Covid-19 adresată televiziunii din Bălți.
– Toți medicii au fost preîntîmpinați despre respectarea strictă a Protocolului Clinic Național de tratare a infecției Sars-Cov-2.”

Am telefonat și la Ministerul Sănătății pentru a lua o reacție. Șefa serviciului de informare și comunicare cu mass-media, ne-a dat asigurări că responsabilii vor investiga cazul. Totodată aceasta a ținut să precizeze că nu există un protocol special pentru tratamentul pacienților Covid, pentru că este vorba despre o infecție simptomatică. Pacientul primește îngrijiri medicale și preparate, conform simptomele pe care le are.

Lipsa medicamentelor pentru tratarea pacienților cu Covid, în instituțiile spitalicește este mai veche. De exemplu în luna septembrie, administrația Spitalului Raional Edineț a tras un semnal de larmă. Aceasta s-a plâns că cheltuielile pentru tratarea bolnavilor au crescut, dar nu au fost prevăzute în contractele încheiate de spitale cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Atunci, Ala Nemerenco a recunoscut că problema persistă de ceva timp, dar a promis să ia măsuri pentru depășirea acestei crize.

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture