Guvernul anunță ajutoare pentru populație în perioada rece a anului

0

Toți consumatorii de gaze naturale din Republica Moldova vor beneficia, în perioada rece a anului,  de susținere din partea autorităților. Anunțul a fost făcut de prim-ministra, Natalia Gavrilița, în debutul ședinței de Guvern. Șefa cabinetului de miniștri a precizat că pachetul total de compensare a creșterii tarifelor la agentul termic va constitui 1,6 miliarde de lei. Ajutorul va fi acordat din luna noiembrie până în luna martie, scrie Agora.md.

„Dacă vorbim despre familiile nevoiașe, înseamnă o creștere a indemnizației de la 500 la 700 de lei pe lună. Vom crește eligibilitatea pentru a se califica cu 88.000 de  familii mai mult. Toți consumatorii, 746.000 de familii, vor beneficia de compensații la căldură. Pentru consumul de gaze naturale, compensația va fi în două trepte: 4,5 lei din tarif pentru primii 50 de metri cubi, adică prețul pe care îl vor plăti consumatorii va fi 6,8 lei, iar următoarea cantitate de gaz consumat va costa 7,9 lei per metru cub”, a declarat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a subliniat că nu doar țara noastră se confruntă cu o asemenea situație:

„Întreaga omenire trece printr-o perioadă dificilă. Moldova nu e izolată de aceste procese, trecem si noi printr-o criză economică. Sarcina noastră e sa fim alături de oameni si să  folosim la maxim resursele noastre. Nu suntem singuri în fața crizei, ne ajută prietenii. Uniunea Europeană ne va oferi  60 de milioane de euro, am primit și alte sume de la partenerii de dezvoltare”.

Amintim că ieri, 9 noiembrie ANRE a aprobat prețurile provizorii reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”. Decizia a fost luată astăzi, 9 noiembrie curent. Prețurile provizorii intră în vigoare de la 1 noiembrie 2021, se arată într-un comuicat emis de ANRE. Așadar, noul tarif la gaz pentru consumatorii finali va crește de la 4,2 lei la 10,26 lei.  Tariful aprobat nu include TVA. Având în vedere că TVA-ul este de 8%, prețurile la gaz vor crește până la 11,1 lei. Totodată instituția precizează că prețurile vor fi revizuite până la sfârșitul lunii curente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture