ȘEFUL PENITENCIARULUI NR.13, REȚINUT. ACESTA ÎL FAVORIZA PE VEACESLAV PLATON

Fostul șef al Penitenciarului Nr. 13 din capitală Igor Juvală a fost reținut pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Asta după ce, în urma unui control inopinat, în celula în care este deținut controversatul om de afaceri Veaceslav Platon au fost depistate două telefoane mobile. Ulterior, Igor Juvală și-a prezentat cererea de demisie, conducerea Penitenciarului fiind preluată de adjunctul acestuia, Igor Pîntea.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, telefoanele mobile au fost depistate de procurorii anticorupţie pe 2 noiembrie curent, în rezultatul efectuării percheziţiei cu autorizarea judecătorului de instrucţie în cadrul cauzei penale de acuzare a lui Veaceslav Platon pe faptul escrocherii şi spălării banilor de la Banca de Economii a Moldovei.

Pe acest fapt, Procuratura Anticorupţie a iniţiat o cauză penală,  sub aspectul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către angajaţi Departamentului Instituţiilor Penitenciare.

Potrivit comunicatului, pe 24 noiembrie, Procuratura Anticorupţie a reţinut „un angajat al Departamentului Instituţii Penitenciare, care în perioada lunilor mai – octombrie 2016 a deţinut funcţia de şef al Penitenciarul nr.13, amplasat în mun. Chişinău”.

„Temei pentru reţinerea persoanei publice nominalizate au servit atât declaraţiile în calitate de martor a unei persoane deţinute în Penitenciarul nr.13 în perioada lunilor mai-august 2016, cât şi depistarea în celula inculpatului Platon Veaceslav a două telefoane mobile”, se menționează în comunicatul oficial.

Potrivit declaraţiilor martorului, în intervalul lunilor mai-august 2016, deţinuta Penitenciarului nr.13 P. S. a fost escortată în biroul de serviciu al şefului Penitenciarului care, s-a oferit să-i acorde posibilitatea de a întreţine discuţii telefonice cu inculpaţii Platon Veaceslav şi Burlacu Vitalie care la acea etapă, se aflau în căutare.

Procurorii au mai stabilit că, în perioada septembrie-noiembrie 2016 inculpatului Platon Veaceslav a deţinut ilegal în celulă două telefoane mobile, depistate în cadrul efectuării percheziţiei.

„Astfel, şeful penitenciarului este bănuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu manifestată prin facilitarea şi acordarea posibilităţii deţinuţilor preventiv de a comunica cu alte persoane implicate în comiterea infracţiunii şi care cunosc circumstanţe importante urmăririi penale. Aceste acţiuni, potrivit procurorilor, au generat amestecul în activitatea organului de urmărire penală cu scopul de a împiedica cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a cauzei penale.

Fostul şef al Penitenciarului nr.13 a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore, iar Procuratura Anticorupţie continuă acţiunile de urmărire penală pentru stabilirea circumstanţlor cazului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture