SITUAȚIE GRAVĂ LA CET-NORD BĂLȚI ȘI TERMOELECTRICA

Ca urmare a acumulării unor datorii de circa 2,8 miliarde de lei, pe conturile întreprinderilor SA CET-Nord din Bălţi şi SA Termoelectrica a fost pus sechestru la cererea Moldovagaz, anunţă Ministerul Economiei, potrivit Mold-Street, citat de Independent.md.

În şedinţa din 20 decembrie 2016, Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a respins solicitarea societăţii Termoelectrica de majorare cu 12,3% a tarifului la producerea energiei electrice până la 179,51 bani pentru un kWh.

Datele Ministerului Economiei relevă că situaţia de la Termoelectrica, dar şi la CET-Nord din Bălţi este cu mult mai gravă şi întreprinderile nu au posibilitate nici să facă rezerve de păcură pentru situaţii de urgenţă în cazul unei eventuale sistări a livrărilor de gaze.

Totodată nu sunt în stare nici să restituie cantităţile primite încă în ianuarie 2009, din rezerva de stat, atunci Gazprom a sistat livrările de gaze şi Moldova risca să îngheţe.

Datorită faptului că conturile întreprinderilor SA CET-Nord şi SA Termoelectrica sunt sechestrate de către SA Moldovagaz, acestea nu au posibilitatea de a procura cantitatea necesară de păcură pentru restituirea rezervelor corespunzătoare de combustibil de rezervă. Totodată, este necesar de menţionat că achiziţionarea cantităţii de păcură necesară a fi restituită va fi posibilă doar după ajustarea tarifelor care vor acoperi cheltuielile justificate ale întreprinderilor energetice, se arată într-o notă informativă a Ministerului Economiei.

Impedimentul principal în restituirea păcurii luate de la Agenţia Rezerve Materiale este neajustarea tarifelor.

Potrivit datelor Ministerului Economiei la 1 noiembrie 2016, Termoelectrica avea o datorie de peste 2,56 miliarde de lei faţa de Moldovagaz, iar CET-Nord de 216 milioane lei, iar situaţia creată pune în pericol securitatea energetică a ţării.

În consecinţă, Ministerul Economiei a propus Guvernului să adopte o decizie de a amânare a restituirii a circa 5.000 de tone de păcură în rezerva de stat de către CET-Nord şi Termoelectrica. În caz contrar Agenţia Rezerve Materiale poate aplica penalităţi financiare.

Cu mai multe detalii vom veni în materialele următoare.

independent.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture