Slănina de porc mai scumpă decât carnea

0

Slănina de porc este mai scumpă decât carnea. În piețele din Bălți, kilogramul de slănină cu câteva dungi de carne, costă între 150 și 200 de lei.  Pe când carnea de grăsuni ajunge până la 100 de lei. În prezent, în ferme sunt crescute rase de porci pentru carne, nu și pentru grăsime. De aceea, spun comercianții, slănina este mai greu de găsit, iar  prețurile ar putea crește în continuare. Totodată s-au majorat prețurile la suinile vii.  Crescătorii cer 50 de lei pentru un kg.

Antreprenorii menționează că numărul porcinelor scade rapid, fermele nu pot face față focarelor de boli infecțioase, iar furajele combinate nu  sunt destul de accesibile pentru majoritatea fermierilor. Toate acestea fac ca crescătoriile de porci să devină neprofitabile.

Cea mai bună se consideră slănina de pe părțile laterale sau de pe spatele porcului. Aceasta se vinde precum pâinea caldă, spun comercianții. Adevărații gurmani, sunt nevoiți să scoată din buzunare cel puțin 180 de lei. Acesta este prețul pentru un kg de slănină cu straturi de carne.

100 de grame de slănină conține 797 kcal, iar 100 de grame de carne 259 kcal. Unul dintre principalele motive care a dus la creșterea prețurilor este seceta de anul trecut și furajele pentru animale, prețul cărora s-a majorat cu 20-30% în anul 2020. Alți factori sunt creșterea prețului la benzină, electricitate, forță de muncă și transport.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture