Numărul condamnaților care muncesc în folosul comunității în municipiul Bălți este în descreștere. Cel puțin acestea sunt rezultatete unui raport prezentat de Biroul de probațiune din Bălți pentru anul 2015. Potrivit datelor oferite de Birou, în decursul anului trecut, la evidență s-au aflat aproape o sută de persoane.
„În 2015 se vede o descreștere la aplicarea pedepsei date în comparație cu anul 2014. Dacă în 2014 au fost 106 persoane condamnate la muncă neremunerată în folosul comunității și doi minori, în 2015 au fost 96 de persoane adulte și patru minori”.
Șeful Biroului de probațiune Bălți, Adrian Groza, spune că nu toate persoanele condamnate își exergită obligațiunile conform legii. Printre cei o sută de contravenienți, patru s-au ales cu privațiune de libertate.
„În cazul dat este întocmit un proces cum că nu se prezintă la locul de muncă. Persoana este anunțată și consultată încă o dată despre consecințe. I se mai dă o șansă și i se întocmește un alt grafic. Dacă nici a doua oară nu execută pedeapsa, este întocmit un demers în instanța de judecată, unde i se cere schimbarea măsurii din muncă neremunerată în folosul comunității, cu închisoarea”.
Reprezentanul unui centru cu destinație socială, unde își ispășesc pedeapsa mai mulți condamnați, spune că uneori îi vine greu să țină situația sub control.
„Este greu să lucrezi cu ei. Majoritatea dintre ei vin sub influiența băuturilor alcoolice și agresivi. Noi facem legătura cu Biroul de probațiune, care întreprind măsurile necesare”.
Totuși, munca persoanelor certate cu legea este apreciată. De cele mai multe ori, aceștia efectuează lucrări de salubrizare sau reparații.
„A fost defrișat teritoriul de circa patru hectare, a fost salubrizat. Au fost reparate și puse gratiile la geamuri, a fost reparat acoperișul de la intrare și multe altele”.
Cele aproape o sută de persoane condamnate la muncă neremunerată în folosul comunității de la evidența Biroului de Probațiune Bălți, au economisit din bugetul de stat circa 140 de mii de lei.
Comentariile sunt închise