STUDENȚII MOLDOVENI DIN ROMÂNIA: „NE-AU ÎNTREBAT DACĂ AVEM CURENT ELECTRIC ȘI TELEVIZOARE”

În ultimii ani, tot mai mulți tineri moldoveni aleg să-și facă studiile în România.  Dacă o parte dintre ei își motivează hotărârea prin intenția de a se stabili acolo cu traiul, alții susțin că doar în țara de peste Prut și-ar putea construi un viitor mai bun. Echipa BTV a realizat un interviu în primăvara acestui an, protagoniștii căruia sunt Cristian Druță și Elena Tulbu, studenți moldoveni aflați de câțiva ani în România.

Cristian a plecat la Iași la o vârstă fragedă. A ales un oraș mai aprope de Republica Moldova, spune el, pentru a nu se confrunta cu probleme de nivel cultural, însă, nu a fost să fie.

Tot la Iași își face studiile și Elena Tulbu. Ea spune că cel mai dificil i-a fost în primul an, când colegii credeau că e rusoaică, care locuiește într-o țară fără curent electric și internet.

Totuși, moldovenii sunt și apreciați pentru anumite valori, iar unul dintre acestea este simpatia românilor faţă de moldovence.

Cât despre relația profesor-student, Elena spune că nu a întâmpinat obstacole. Toți sunt tratați în același mod.

Cristian și Elena încă nu au hotărât care este următorul pas. Totuși, planurile par a fi diferite. Unul vrea să revină în Republica Moldova, altul crede că în România e mai bine.

În acest an, Guvernul României a oferit peste 5000 de burse pentru cetățenii Republicii Moldova. Astfel, tinerii din țara noastră pot opta pentru studii în România la toate nivelurile de școlarizare – studii liceale, de licență, masterat, rezidență, doctorat – în orașe de pe întreg teritoriul României.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture