Studiu: De ce lucrătorii medicali din Republica Moldova fumează?

0

Medicii sunt cei care ne îndeamnă să urmăm un stil sănătos de viață, însă când este vorba despre fumat, se confruntă cu aceleași probleme ca și pacienții. Dependența față de țigări afectează o bună parte din medicii din Republica Moldova, iar potrivit unui studiu, peste 50% din lucrătorii medicali fumează, iar 32% dintre respondenți se confruntă cu o dependență înaltă, transmite  publika.md

Totodată, vârsta medie de inițiere a fumatului în rândul acestora este de 21 ani. În Republica Moldova, un sfert din populație fumează, iar acest viciu afectează profesioniști din toate domeniile, chiar și din cele care sunt responsabile de lupta împotriva fumatului.Potrivit unui studiu publicat în The Moldovan Medical Journal, principala cauză a fumatului printre medicii moldoveni este nevoia de relaxare și lupta cu stresul, care atinge niveluri deosebit de înalte. Adesea, doctorii suferă și de sindromul ”burnout”, care poate determina apariția stărilor de depresie, anxietate sau îndoieli privind corectitudinea alegerii profesiei.

Câți lucrători au participat la cercetări?

Rezultatele cercetării, la care au participat 210 lucrători medicali din 5 instituții din Republica Moldova, arată că cel mai mare nivel de stres este resimțit de medicii rezidenți. 90% dintre respondenții din această categorie resimt un nivel de stres înalt, 6% unul moderat, iar 4% – scăzut. Totodată, nivelul înalt de stres este menționat de 86% din asistentele medicale și 71% din doctori.

Din cei 210 lucrători medicali chestionați, 108, adică mai mult de jumătate, fumează. Este vorba despre 55 de doctori, 44 de medici rezidenți și 9 asistente medicale. Rezultatele cercetării arată că dependența de fumat este direct legată de nivelul de stres perceput. Astfel, lucrătorii din sănătate stresați au mai multe șanse să fumeze, au diferite probleme sociale, iar majoritatea sunt bărbați. Dependența înaltă față de fumat este atestată în cazul a 32% din doctori și a 3% din medicii rezidenți. Restul respondenților au afirmat că dependența e moderată sau scăzută.

Studiul sugerează că lucrătorii medicali care fumează simt disconfort în situațiile în care ar trebui să dea sfaturi pacienților despre cum să renunțe la țigări.

Reducerea daunelor provocate de tutun este o strategie care presupune înlocuirea țigărilor cu produse care livrează nicotină, dar care sunt mai puțin dăunătoare.

Conceptul de reducere a riscurilor a devenit popular la nivel mondial. În Brazilia și Marea Britanie, de exemplu, țigările electronice sunt promovate drept dispozitive de renunțare la fumat. În Norvegia și Danemarca este utilizat în mod tradițional snus-ul.

Totodată, studiile arată că în perioada în care în Japonia au fost introduse pe piață dispozitivele de încălzire a tutunului, vânzările de țigări au scăzut cu 34%.

În întreaga lume există peste un miliard de fumători, iar anual circa 7 milioane de oameni decedează din cauza bolilor provocate de acest viciu. Potrivit unor estimări, până în 2030 este posibil ca cifra deceselor să ajungă la 10 milioane.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture