Talibanii au capturat peste 100 de elicoptere militare fabricate în Rusia

Talibanii au capturat peste 100 de elicoptere militare fabricate în Rusia. Anunțul a fost făcut de șeful unei companii rusești exportatoare de arme. Totuși, elicopterele ar putea sta mai mult la sol pentru că nu au acces la echipe de mentenanță și la piese de schimb, scrie tv8.md.

Când talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului, aceștia au intrat în posesia a cel puțin 100 de elicoptere Mi-17, elicopter de transport fabricat în Federația Rusă. Aparatele au fost achiziționate de Guvernul american pentru forțele armate afgane, deoarece erau mai ieftine și mai ușor de pilotat decât elicopterele UH-60 Black Hawk, fabricate în SUA.

Un raport din iulie al inspectorului general special al SUA pentru reconstrucția Afganistanului (Sigar) spunea că armata afgană are 56 de elicoptere Mi-17, dintre care doar 32 erau utilizabile și se aflau țară. Astfel, estimarea șefului rus privind numărul de elicoptere fabricate în Rusia aflate în Afganistan este mult mai mare decât inventarul raportat.

„Flota de elicoptere de acolo este mare – mai mult de 100 de elicoptere Mi-17 de diferite tipuri”, a spus Alexander Mikheev, șeful companiei ruse de stat Rosoboronexporter.

De asemenea, acesta a mai amintit că elicopterele au nevoie de reparații: „desigur, această flotă necesită reparații, întreținere și aprovizionare cu piese de schimb. O mare parte din flotă ar putea fi deja nefuncțională”.

În acet moment, nu este clar câte dintre aceste elicoptere sunt acum capabile să zboare. La începutul acestei luni au apărut înregistrări video cu luptători talibani care zboară cu un Mi-17, dar nu există încă semnale că talibanii desfășoară elicoptere în operațiuni de luptă.

În timp ce talibanii se apropiau de Kabul, zeci de piloți afgani au fugit cu avioane și elicoptere militare peste graniță, în Uzbekistan. Într-o declarație a guvernului din Uzbekistan se arată că 46 de aeronave afgane, inclusiv 24 de elicoptere, au fost forțate să aterizeze în țara din Asia Centrală. Analiza fotografiilor din satelit ale aeronavei arată că 19 par a fi Mi-17 și nouă sunt Black Hawk.

Foto: tv8.md.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture