Troleibuze hibrid la Bălți: Partenerii din UE oferă 3,5 milioane euro

255

Autoritățile municipiului Bălți urmează să cumpere zece troleibuze noi care vor funcționa nu doar pe electricitate, ci și în baza noilor tehnologii cu utilizarea bateriilor.

Rețeaua de troleibuze va fi extinsă datorită suportului financiar al partenerilor externi. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va oferi un împrumut de 2,5 milioane de euro, iar un alt fond finanțat de UE „E5P” va acorda un grant de 1,2 milioane de euro.

Proiectul prevede nu doar achiziționarea noilor mijloace de transport, dar și reabilitarea vechii infrastructuri de alimentare cu energie electrică și cumpărarea echipamentului de mentenanță. Orașul Bălți va obține și fonduri adiționale nerambursabile de la BERD pentru a sprijini implementarea tehnică a proiectului și a elabora un plan al transportului public.

Noile troleibuze vor contribui la extinderea rutelor existente,  pentru a deservi zonele dens populate. Acestea vor funcționa pe electricitate și în baza noilor tehnologii cu utilizarea bateriilor, ceea ce va permite vehiculelor să circule în zonele mai îndepărtate, fără utilizarea firelor electrice aeriene.

BERD va oferi sprijin autorităților și pentru elaborarea unui plan de acțiuni pentru un Oraș Verde. Acesta este parte a programului băncii „Green Cities” și are drept scop identificarea și prioritizarea problemelor de mediu și soluționarea lor. Astfel, orașul Bălți devine cel de-al 29-lea oraș participant al acestui program inovativ în valoare de 1 miliard de euro.

 

Cmentariile sunt închise