Un liceu din Bălți va fi renovat printr-un proiect de eficiență energetică

88

Liceul Teoretic ,,Dimitrie Cantemir” din Bălți va fi renovat. Banii vor fi alocați de UE în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”. După renovare, clădirea liceului va respecta toate standardele de eficiență energetică: sistemele de încălzire, electricitate, ventilație și instalații sanitare vor fi înlocuite. La fel vor fi renovate geamurile, ușile, acoperișul, cantinele, blocurile sanitare și sala de sport, iar fațada clădirii va fi termoizolată.

La o întâlnire, coordonatorii proiectului și voluntarii au discutat despre momentele de lucru și schimbările care vor avea loc în liceu. Scopul principal al acestor proiecte este renovarea clădirilor în care studiază copiii. Toate încăperile au fost construite în perioada sovietică și sunt deja învechite. Proiectul va contribui la realizarea eficienței energetice în edificiu și va crea condiții mai bune pentru elevi și profesori.

Coordonatorii de proiect mai spun că vor fi amenajate intrări speciale și rampe de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. La moment în această instituție de învățământ studiază peste 900 de copii și lucrează 80 de profesori. Managerul proiectului Larisa Guza crede că renovarea va avea un efect pozitiv asupra întregului proces educațional. 

Economisirea energiei și crearea unor condiții confortabile pentru elevi este un exemplu reușit cum puteți utiliza eficient finanțele și în direcția potrivită, a spus expertul Vera Brașovschi.

Pentru renovarea clădirii liceului Cantemir vor fi alocate 1 milion 236 mii euro. Un grup de voluntari ai liceului, creat din părinți și elevi, participă activ la implementarea  proiectului. Acesta este realizat cu sprijinul primăriei mun. Bălți, agenția ADR Nord, asociația Casmed și sprijin financiar al UE.

 

Cmentariile sunt închise