„Am primit o notificare din partea Agenției Spaniole a Medicamentului și a Supravegherii Sănătății Publice că 80 la sută deja din toate cazurile care sunt atestate în prezent în Spania sunt cu tulpina britanică. Avem o indicație să facem o testare masivă și anume prin proba PCR, deoarece testele rapide antigenice nu sunt atât de eficiente ca să depisteze mutațiile, care sunt în prezent trei: sud africană, braziliană și britanică”.

Ștefan Botnaru a spus că deși se apropie sărbătorile pascale, în această perioadă, în peninsula iberică se vor fi menținute restricțiile. „Toate magazinele încă rămân închise. Mobilitatea rămâne a fi foarte limitată. Este o izolare regională. Nu poți părăsi, cum ar fi în Republica Moldova, raionul în care trăiești fără un motiv bine întemeia și persistă starea de asediu, când este interzis să te deplasezi pe străzi în intervalul 22:00 – 06:00, fără un motiv întemeiat”, a spus medicul.

În Spania în prezent decurgea cea de-a doua campanie de vaccinare. Potrivit medicului, deși unele țări ale Uniunii Europene au stopat vaccinarea cu AstraZeneca, în Peninsula Iberică se imunizează cu acest vaccin, întrucât există o notificare de la Agenția Europeană a Medicamentului potrivit căreia că nu este demonstrat științific că acest vaccin ar putea provoca formarea de cheaguri.