UNIREA REFLECTATĂ ÎNTR-O COLECȚIE DE CĂRȚI. AUTORII ROMÂNI AU LANSAT-O LA BĂLȚI

108

A avut loc lansarea primelor cinci volume ale colecției „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei” în sala de lectură a Bibliotecii Științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Serie coordonată de istoricii Marius Diaconescu, Andrei Sora  și 12 studenți de la Universitatea din București pune laolaltă  articolele unioniste apărute în presa anilor Primului Război Mondial, care au format opinia publică românească despre Mare Unire.

Ziarele de atunci erau surse de infomare pentru că reflectau opinia de moment a românilor. Presa a avut un rol important în convingerea efectuării Unirii.

Cei doi coordonatori și 12 studenți au început colectarea materialului pentru colecție în iunie 2017. Lucrarea se adresează nu doar cercetătorilor, ci tuturor celor care sunt pasionați de istorie și vor să cunoască istoria Unirii din 1918

Studenții, elevii, profesorii și iubitorii de istorii prezenți la eveniment au apreciat cele 5 volume ale colecției.

Invitat la lansare a fost Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălți a Mitropoliei Basarabiei, care a comunicat despre importnața colecției.

Autorii au încheiat munca asupra volumelor 6, 7 și 8 pe care  le vor lansa în luna iulie. Pentru volumele 9 şi 10 încă se mai lucrează pentru a le scoate la tipar în toamnă, iar volumele 11 şi 12 vor apărea anul viitor.

Cmentariile sunt închise